Hordaland Teater er regionteater for Hordaland fylkeskommune og ble grunnlagt i 1988. Hordaland Teater turnerer i hele fylket, men har fra 2016 fast scene i Logen i Bergen sentrum, hvor teatret viser egne forestillinger og gjestespill fra faste samarbeidspartnere og andre.

Hordaland Teater har en nynorsk profil og en identitet som er forankret i det vestnorske. Teatret har som mål å etablere seg som en tydelig nynorsk scene på Vestlandet og har et formalisert samarbeid om gjestespill og samproduksjoner med de to andre store nynorskteatrene i Norge, Sogn og Fjordane Teater og Det Norske Teatret.

Teatret har en lang tradisjon med en sterk satsing på utvikling og bruk av ny norsk dramatikk og jobber tett med nye vestnorske og nynorske forfattere og dramatikere om utvikling av ny scenetekst.

Hordaland Teater var Norges første institusjonsteater rettet mot barn og unge og har stor kompetanse på figurteater og objektteater og en egen dukke/figurteaterspiller i sin stab. I de senere årene har teatret arbeidet for å nå et voksent publikum, særlig etter teatret fikk en fast spillescene i Bergen sentrum. 

Teatret ble grunnlagt etter initiativ av Anne Gullestad og Karel Hlavatý. Våren 1998 åpnet kulturbygget på Stend i Fana utenfor Bergen, der Hordaland Teater var lokalisert sammen med Hordamuseet og Vegmuseet før teatret flyttet inn i de renoverte lokalene i Logen. Teatret fikk regionteaterstatus i 1995. 

  • August 2009 - 2015: Trond Birkedal
  • 2016: Terje Lyngstad
  • 1. mai 2017 - 30. april 2021: Solrun Toft Iversen
  Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.