Hordaland Teater

Hordaland Teater er regionteater for Hordaland fylkeskommune og ble grunnlagt i 1988. Teatret turnerer i hele fylket, men har fra 2016 fast scene i Logen i Bergen sentrum, hvor teatret viser egne forestillinger og gjestespill fra faste samarbeidspartnere og andre.

Hordaland Teater har en nynorsk profil og en identitet som er forankret i det vestnorske. Teatret har som mål å etablere seg som en tydelig nynorsk scene på Vestlandet. Det har et formalisert samarbeid om gjestespill og samproduksjoner med de to andre store nynorskteatrene i Norge, Sogn og Fjordane Teater og Det Norske Teatret.

Teatret har en lang tradisjon med en sterk satsing på utvikling og bruk av ny norsk dramatikk, og jobber tett med nye vestnorske og nynorske forfattere og dramatikere om utvikling av ny scenetekst.

Hordaland Teater var Norges første institusjonsteater rettet mot barn og unge. Teatret har stor kompetanse på figurteater og objektteater og en egen dukke-/figurteaterspiller i staben. I de senere årene har teatret arbeidet for å nå et voksent publikum, særlig etter det fikk en fast spillescene i Bergen sentrum.

Historikk

Teatret ble grunnlagt etter initiativ av Anne Gullestad og Karel Hlavatý. Våren 1998 åpnet kulturbygget på Stend i Fana utenfor Bergen, der Hordaland Teater var lokalisert sammen med Hordamuseet og Vegmuseet før teatret flyttet inn i de renoverte lokalene i Logen. Teatret fikk regionteaterstatus i 1995.

Teatersjefer

Periode Navn
1. mai 2017– Solrun Toft Iversen
2016– Terje Lyngstad
1. mars 2009–2015 Trond Birkedal
2005–28. februar 2009 Arvid Ones
1999–2004 Vera Rostin Wexelsen
1995–1998 Anne Gullestad

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg