Anne Gullestad

Faktaboks

Anne Gullestad
født:
26. oktober 1925, Kvinesdal, Vest-Agder
død:
1. april 1998, Bergen

Anne Gullestad som Mor Annie i Glør i gamal ved. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Anne Gullestad
Av /NTB Scanpix ※.

Anne Gullestad var en norsk skuespiller, instruktør og teatersjef.

Hun debuterte i 1950 på Den Nationale Scene. Gullestad spilte i et stort repertoar, og hadde blant annet tittelrollene i Johan Henrik Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter og Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter, men også klassiske roller som Elena i Onkel Vanja av Anton Tsjekhov. Til hennes sterke menneskeskildringer hører Josie Hogan i Eugene O'Neills Måne for misfarne.

Gullestad utviklet Vestlandske Teaterlag i 1967–1988, med kurs for barn og unge. Hun hadde et mangeårig samarbeid med den amerikanske skuespilleren Earle Hyman, og i 1990 var de på Riksteaterturné sammen i Sjåfør for Miss Daisy. Dessuten hadde hun flere filmroller.

Til hennes sikre og inspirerte iscenesettelser hører Mordernes natt av José Triana, Agnes av Kent Andersson, Hjallarbrui av Knut Horvei og Kjøkkenet av Arnold Wesker. Fra 1977 medvirket hun i etableringen av Sogn og Fjordane Teater, der hun var teatersjef i 1980–1988 og særlig satset på norske urpremier.

Årlige utendørs forestillinger har vært Mostraspelet av Johannes Heggland og Kinnaspelet av Rolf Losnegård. Gullestad utviklet fra 1985 et regionteater for Hordaland fylke, Hordaland Teater, med eget dukketeaterensemble. Hun var teatersjef der fra 1995. Før det var hun teatersjef for Riksteatret (1988–1994).

Anne Gullestad var mor til Agnete Haaland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg