Karel Hlavatý

Faktaboks

Karel Hlavatý
Uttale
hlˈavatý
Født
1919, Praha
Død
1988

Artikkelstart

Karel Hlavatý var en tsjekkisk-norsk scenograf og instruktør. Han var utdannet som billedhugger før han begynte sitt arbeid som skapende teaterkunstner. Han utformet blant annet den populære TV-dukken Titten Tei.

Hlavatý var i åtte år sjefscenograf og regissør ved Radostteatret i Brno, og han var underdirektør og sjefscenograf ved det berømte Skupas marionetteteater og professor ved teaterakademiet i Praha i en årrekke. Samtidig deltok han i oppbyggingen av det profesjonelle tsjekkiske dukketeateret.

Han er særlig kjent for sin innsats for det «svarte» teater, en slags pantomime med rekvisitter, der svartkledde skuespillere med svarte masker beveger dukker og gjenstander til rytmisk musikk i frontal belysning. Denne teaterformen ble utviklet i Tsjekkoslovakia i 1950-årene og presentert av Hlavatý ved verdensutstillingen i Brussel i 1958.

Sin norske debut hadde Hlavatý på Det Norske Teatret i 1969 med barneforestillingen Onkel Eventyr. I 1970 fikk han stor suksess på samme teater med Måne over gjøglervogna, hvor han kombinerte svart teater, dans og ultralys i original og suggestiv uttrykksform.

Han underviste i 1969–1987 i utradisjonell bruk av dukker ved Statens lærerhøgskole i forming, Oslo. Han virket som scenograf og instruktør ved blant annet Den Nationale Scene, Riksteatret, Det Norske Teatret og Nationaltheatret.

Hlavatý er opphavsmann til flere kjente dukker, blant annet TV-dukken Titten Tei, som han laget i 1970 for Birgit Strøm. Fra 1987 ble han engasjert i oppbyggingen av Hordaland teater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg