Hominin

Sammenligning av kjevepartiet til flere homininer, blant dem Homo erectus og Homo sapiens.

Lisens: CC BY 4.0

Homo naledi er en utdødd art i slekten Homo. Arten Homo naledi var ukjent for vitenskapen før det i 2013 ble gjort et stort funn av knokler fra femten individer i en hule i Sør-Afrika. Arten ble beskrevet i 2015.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Homo naledi

Homo naledi tilhørte samme slekt som mennesket, Homo sapiens. Mennesket er i dag den eneste levende arten i menneskeslekten, men tidligere fantes det flere arter. Mennesket og dets nærmeste slektninger kalles med en samlebetegnelse for homininer.

Beskrivelse

Homo naledi karakteriseres ved at individene var små, cirka 150 centimeter. De hadde en skalle med liten hjerne, tilsvarende artene Homo habilis og tidlig Homo erectus. Ansikt, armer og ben har også typiske trekk av slekten Homo. Den korte ape-liknende kroppen, samt skulder og hofteparti har trekk som er mer typiske for den mer primitive slekten Australopithecus.

Funn og alder

Funnet ble gjort i 2013 i det som har fått navnet Dinaledi-kammeret i grottesystemet Stigende stjerne, nordvest for Johannesburg. Det er det største funnet av en hominin som noen gang er gjort i Afrika.

Dateringen av så gamle funn er utfordrende, og det er ukjent nøyaktig hvor lenge det er siden disse individene har levd. Sedimentene hvor de ble funnet er løse, noe som tyder på ganske lav alder i paleontologisk sammenheng og funnet ble datert til å være cirka 300 000 år gammelt. Dette er omtrent samtidig med opphavet til Homo sapiens.

Det er sensasjonelt at en menneskeart med så primitive trekk har levd så sent i menneskets utviklingshistorie. Hjernekapasitet og den primitive anatomien tydet på en alder bortimot to millioner år.

Over 1500 enkeltknokler fra samme art ble funnet i et kammer svært dypt inne i hulesystemet. Ingen andre fossile dyr har blitt funnet i hulen, og dette har blitt tolket som at det er en mulighet for at eksemplarene kan ha blitt begravet (sluppet ned i hulen) med vilje. Det finnes imidlertid mange argumenter mot dette, ikke minst at for å slippe ned en død kropp i denne hulen måtte de trekkes langt ned i totalt mørke, gjennom trange passasjer. Flere andre muligheter for avsetningen har blitt diskutert, selv om forfatterne foretrekker begravnings-scenariet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Homo naledi
Homo naledi
GBIF-ID
8099152

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg