Homo naledi

Artikkelstart

Homo naledi er en art i slekten homo, noe som plasserer dem samme i slekt som mennesket, Homo sapiens.

Mennesket er i dag den eneste levende arten i menneskeslekten, men tidligere fantes det flere arter. Mennesket og dets nærmeste slektninger kalles med en samlebetegnelse for hominin.

Arten Homo naledi var ukjent for vitenskapen før det i 2013 ble gjort et gjort et stort funn av knokler fra femten individer i en hule i Sør-Afrika. I 2015 ble det publisert en artikkel på bakgrunn av disse funnene som beskriver arten.

Beskrivelse

Homo naledi karakteriseres ved at individene er små, cirka 150 centimeter. De har en skalle med liten hjerne, tilsvarende artene Homo habilis og tidlig Homo erectus. Ansikt, armer og ben har også typiske trekk av slekten Homo. Den korte ape-liknende kroppen, samt skulder og hofteparti har trekk som er mer typiske for den mer primitive slekten Australopithecus.

Funn og alder

Funnet ble gjort i 2015 i det som har fått navnet Dinaledi-kammeret i grottesystemet Stigende stjerne, nordvest for Johannesburg. Det er det største funnet av hominin som noen gang er gjort i Afrika.

Dateringen av så gamle funn er utfordrende, og det er ukjent akkurat hvor lenge det er siden disse individene har levd. Men sedimentene hvor de ble funnet er løse, noe som kan tyde på ganske lav alder i paleontologisk sammenheng.

Hvis dette stemmer er det sensasjonelt at en menneskeart med så primitive trekk har levd så sent i menneskets utviklingshistorie. Hjernekapasitet og den primitive anatomien tyder på en alder bortimot to millioner år.

Over 1500 enkeltknokler fra samme art ble funnet i et kammer svært dypt inne i hulesystemet. Ingen andre fossile dyr har blitt funnet i hulen, og dette har blitt tolket som at det er en mulighet for at eksemplarene kan ha blitt begravet (sluppet ned i hulen) med vilje. Det finnes imidlertid mange argumenter mot dette, ikke minst at for å slippe ned en død kropp i denne hulen måtte de trekkes langt ned i totalt mørke, gjennom trange passasjer. Flere andre muligheter for avsetningen har blitt diskutert, selv om forfatterne foretrekker begravnings-scenariet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Beskrivelse av fossilene (fra eLife)

Beskrivelse av hulens sedimenter og diskusjon om hvordan fossilene kom dit (fra eLife)

Artikkel fra Sci-News.com med stamtre for alle tidlige hominider

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg