Maksimal tillatt biomasse (MTB) er øvre grenser (kapasitet) for hvor mye levende fisk (målt i kilo eller tonn) fiskeoppdrettere har lov å ha i sine merder.

MTB-grenser kan settes både for lokaliteter (lokalitets-MTB) og totalt for oppdrettsselskaper (selskaps-MTB). Total lokalitets-MTB i Norge er flere ganger høyere enn total selskaps-MTB. Selskaps-MTB setter den absolutt øvre grensen for mengden levende oppdrettsfisk (biomasse) i sjø.

For å produsere oppdrettsfisk må selskaper ha akvakulturtillatelser både på selskapsnivå (selskapstillatelse) og på lokalitetsnivå (lokalitetstillatelse). Sammenhengen mellom selskaps- og lokalitetstillatelser er kompleks. En lokalitetstillatelse kan være tilknyttet flere selskapstillatelser og flere selskaper, og en selskapstillatelse kan knyttes til flere lokaliteter samtidig.

Størrelsen på lokalitets-MTB bestemmes av lokalitetens miljømessige bæreevne. Selskaps-MTB bestemmes av antall akvakulturtillatelser det enkelte selskap eier, og er tilknyttet bestemte regioner (totalt 13 i Norge, fra Agder til Finnmark). I områder med mye smitte av lakselus kan myndighetene redusere selskaps-MTB hvert annet år, og i regioner med lite lakselus kan selskapene annethvert år øke sin selskaps-MTB gjennom auksjoner.

Enkelte oppdrettsselskaper som har videreforedlingsaktiviteter (filetering og tilvirkning av porsjoner og andre produkter av laks og regnbueørret) over et gitt nivå kan bruke deler av MTB-grensen på tvers av regioner (interregionalt biomassetak, også kalt 'konsern-MTB').

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg