Hof - tidligere kommune

Faktaboks

landareal:
163 km²
innbyggertall:
3 168
administrasjonssenter:
Hof

Hof. Eidsfos Verk, med den herskapelige hovedbygningen til venstre og fredede arbeiderboliger fra 1700-tallet til høyre.

.
Lisens: fri
Hof.
.
Lisens: fri

Hof, tidligere kommune i Vestfold. Den omfattet søndre del av den store innsjøen Eikeren (19 moh.) med vassdraget ovenfor til Hillestadvannet (37 moh.), samt de skogkledde åsene på begge sider. Disse når sørvest for Eikeren Vestfjellet, som er Vestfolds høyeste punkt på 634,04 moh. Vannveien med vannene Hillestadvannet, Haugestadvannet, Bergsvannet og Eikeren har vært et gammelt fløtingsvassdrag. Av kommunens areal på 164 km2 utgjorde skogsareal 129 km2, jordbruksareal 15 km2 og vannspeil 15 km2.

Hof ble sammenslått med Holmestrand kommune i 2018. I 2020 gikk også Sande inn i Holmestrand kommune.

Natur

Berggrunnen i hele den tidligere kommunen består av magmatiske bergarter av permisk opprinnelse tilhørende Oslofeltet. Det er dyperuptiver som granitt og syenitt i nord ved Eikeren og sentralt ved Vikevannet og Hillestadvannet, for øvrig lavaer. Omfattende marine løsmasser i lavlandet langs vassdraget ovenfor Eikeren. I kommunen er det fem naturverneområder: Breimyr og Tjønna (begge myr), samt Sæteråsen, Markenrud og Presteseter (alle barskog). Presteseter også i Sande kommune. Sæteråsen var det første barskogreservatet i Vestfold.

Bosetning

I områdene med de marine løsmassene finnes også dyrkingsjorden og det meste av bosetningen, herunder den tidligere kommunens to tettsteder, administrasjonssenteret Hof (1 066 innbyggere i 2016) og Sundbyfoss (546 innbyggere i 2016). I perioden 2000–2015 hadde kommunen en befolkningsvekst på 7,7 prosent mot 14,0 prosent i fylket som helhet.

Næringsliv

Trevareindustri og verkstedindustri er er de viktigste industribransjene. Viktige bedrifter er henholdsvis Boart Longyear AS (landets eneste fjellborprodusent) og Haslestad Bruk A/S (trevareindustri). A/S Eidsfos Verk (jord- og skogforvaltning) samt Eidsfoss Mekaniske Industrier AS (skipsutstyr) holder til i Eidsfoss ved sørenden av Eikeren.

Jordbruket har hovedvekt på korndyrking. Tømmeravvirkningen i Hof kommune var 35 009 m3 i 2014, utgjorde 12 prosent av den totale avvirkningen i Vestfold.

Samferdsel

Fv. 35 (Gardermoen–Hønefoss–Tønsberg) går langs Eikeren på østsiden og vassdraget sørover. Fv. 32 (Hillestad–Hvittingfoss–Skien) krysser Fv. 35 i Sundbyfoss. Fra Åskrysset på E 18 går Fv. 32 til Sundbyfoss. Ellers går fylkesveger sørover via Andebu til Tønsberg (Fv. 312) og nordøstover til Sande (Fv. 319). Fv. 35 sørover og Fv. 32/315 følger delvis traseene til de smalsporede jernbanene Tønsberg–Eidsfoss og Holmestrand–Hvittingfoss, som ble nedlagt i 1938.

Historikk og kultur

En rekke funn av gravhauger vitner om at bygda i gammel tid har vært forholdsvis tett bebygd. Eidsfos Verk ble etablert som jernverk på slutten av 1600-tallet og hadde sin glanstid under Peder von Cappelen (1763–1837). På verkets eiendom finnes en herskapelig hovedbygning, Eidsfos Hovedgård, som ble fredet i 1923. Gården har stort parkanlegg og egenartede arbeiderboliger fra 1700-tallet. I Hof er det et jernverksmuseum som viser kultur- og jernverkshistorie. Hof kirke og Vassås kirke er steinkirker fra middelalderen. Begge har middelalderske krusifikser og en del inventar fra 1500- og 1600-tallet. Hof kirke er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet viste tre gull sjøblad, 2 over 1, mot en rød bakgrunn; symboliserer vannliljene som finnes i områdets mange vann.

Navnet er opprinnelig norrønt hof, ‘gudehov’, etter kirkestedet, hvor det før må ha vært et hedensk gudehov.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Hof bygdebok, utgitt av Hof kommune, 1960–64, 2 b. i 3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg