Samos

Havnen i Vathy, hovedstaden på Samos.
/Shutterstock.

Samos er en gresk øy i Egeerhavet, skilt fra Lilleasia (Tyrkia) ved det 2 km brede Samossundet. Øya er 478 km2 . I 2011 hadde øya 30 100 innbyggere. Hovedstaden Vathy med Samos havn ligger på nordøstkysten.

Samos er bygd opp av overveiende metamorfe bergarter, blant annet marmor. Øya er fjellendt. I vest når Kerketeus opp i 1433 meter over havet og i et belte sørøst i den midtre delen av landet finnes lavere land. Kystsonen veksler mellom klipper og sandstrender. Jorden er fruktbar. Det finnes en større andel trær enn det som er vanlig på greske øyer, blant annet store mengder sypresstrær som er med på å holde på jordens fuktighet.

På Samos dyrkes det vindruer, oliven, tobakk og fiken. Fiske var tidligere en viktig næring, men både på grunn av konflikter med Tyrkia om rettighetene i Egeerhavet, og overfiske tas det lite fisk i farvannet rundt Samos. Det er betydelig turisme på Samos.

Pytagoras ble født på Samos, og byen Pythagorio på sørøstkysten er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Reinhard Siegmund-Schultze

Hei,
Jeg fagansvarlig for matematikkens historie bl.a. for Pytagoras.
Kan vi finne enhetlig stavemote. Du skriver Sámos som jeg har aldri funnte i transkribering men avvivker fra dette i teksten. Du skriver også Pythagoras som ikke vikke være den norske måten.
Takk Reinhard

svarte Guro Djupvik

Hei, Reinhard.
SNL skal følge Språkrådets transkripsjonstilråding for andre alfabeter. Mer informasjon finner du her: https://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/Transkripsjon_av_kyrillisk_og_nygresk/
Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg