Faktaboks

Uttale
kandˈinskij
Vasilij Kandinskij

Russisk Василий Васильевич Кандинский, engelsk transkripsjon Wassily Kandinsky

Født
16. desember 1866
Død
13. desember 1944
Fødested
Moskva
Dødssted
Neuilly-sur-Seine (utenfor Paris)
Vasilij Kandinskij, 1913 av /Sturm Verlag (Berlin). Falt i det fri (Public domain)
Komposisjon 7 av Vasilij Kandinskij, 1913.
Komposisjon 7 av . Falt i det fri (Public domain)

Vasilij Kandinskij var en russisk maler og kunstteoretiker, en av grunnleggerne av det abstrakte maleri.

Fra fauvisme til abstraksjon

Kandinskij begynte som maler under Franz von Stuck i München i 1896. Han kom tidlig i kontakt med det moderne franske maleri, var påvirket av fauvistene, og utstilte på Salon d'Automne i 1904–1907. I 1909 dannet han en kunstnergruppe med Aleksej von Jawlensky, og i 1910 malte han sine første helt abstrakte malerier.

Kunstpioner

Året etter grunnla han gruppen Der blaue Reiter, og i 1912 utkom Über das Geistige in der Kunst (Om det åndelige i kunsten). Der formulerte han prinsippene for den gjenstandsløse kunst, og hevdet kunstnerens rett til suverent å sette seg ut over den konkrete virkelighet. Samme år trådte han i kontakt med Der Sturm-gruppen i Berlin.

På reisefot

Årene fra 1914 til 1921 oppholdt Kandinskij seg i Russland. Der spilte en ledende rolle i det nye kunstliv, ble professor og grunnla 30 museer. I 1921 måtte han forlate landet under omleggingenen av den sovjetiske kulturpolitikken. I 1922 ble han lærer i farge- og formteori ved Bauhaus, og var i 1924 med på å danne gruppen Die Blauen Vier. I 1926 kom læreboken Punkt und Linie zur Fläche. Kandinskij slo seg ned i Paris i 1933.

De første abstrakte maleriene

Hans første abstrakte malerier var fargemusikalske harmonier og hadde bare navn av Komposisjon. Etter første verdenskrig ble de mer geometriserte og kan virke som splintrede krystaller i sterke farger mot ensfarget, ofte nøytral bakgrunn. Denne fasen skyldes hans kontakt med konstruktivismen.

Bauhaus

Himmelblå av Vasilij Kandinskij, 1940.
Himmelblå av . Falt i det fri (Public domain)

Etter forbindelsen med Bauhaus ble hans maleri mer rytmisk betont, og de kaleidoskopiske former underordnet i større komposisjoner. I 1930-årene mottok han impulser fra Joan Miró. Med amøber, mikrober og andre organismer fra en mikroskopisk verden synes hans arbeider å nærme seg virkeligheten igjen, om enn en hittil ukjent.

Forfatteren Kandinskij

Han har hatt stor betydning som kunstteoretisk forfatter og inspirasjonskilde for det abstrakte maleri i Europa. I 1913 kom han med en selvbiografi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barnett, Vivian Endicott: Kandinsky at the Guggenheim
  • Hahl-Koch, Jelena: Kandinsky, 1993
  • Roethel, Hans K. & Jean K. Benjamin: Kandinsky, 1979
  • Roethel, Hans K. & Jean K. Benjamin: Kandinsky : catalogue raisonné of the oil-paintings, 1982-84, 2 b.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg