Vasilij Kandinskij

Utsnitt av «Komposisjon VIII» fra 1923

Vasilij Kandinskij. Falt i det fri (Public domain)

Vasilij Kandinskij, 1913 av Rückblicke/Sturm Verlag (Berlin). Falt i det fri (Public domain)

Vasilij Vasiljevitsj Kandinskij var en russisk maler og kunstteoretiker, en av grunnleggerne av det abstrakte maleri.

Kandinskij begynte som maler under Franz von Stuck i München i 1896. Han kom tidlig i kontakt med det moderne franske maleri, var påvirket av fauvistene, og utstilte på Salon d'Automne i 1904–07. I 1909 dannet han en kunstnergruppe med Aleksej von Jawlensky, og i 1910 malte han sine første helt abstrakte malerier. Året etter grunnla han gruppen Der blaue Reiter, og i 1912 utkom Über das Geistige in der Kunst (Om det åndelige i kunsten), der han formulerer prinsippene for den gjenstandsløse kunst, og hevder kunstnerens rett til suverent å sette seg ut over den konkrete virkelighet. Samme år trådte han i kontakt med Der Sturm-gruppen i Berlin.

Årene 1914–21 oppholdt han seg i Russland og spilte en ledende rolle i det nye kunstliv, ble professor og grunnla 30 museer, men måtte forlate landet ved omleggingen av den sovjetiske kulturpolitikk i 1921. I 1922 ble han lærer i farge- og formteori ved Bauhaus, og var i 1924 med på å danne gruppen Die Blauen Vier. I 1926 kom læreboken Punkt und Linie zur Fläche. Kandinskij slo seg ned i Paris i 1933.

Hans første abstrakte malerier var fargemusikalske harmonier og hadde bare navn av Komposisjon. Etter den første verdenskrig ble de mer geometriserte og kan virke som splintrede krystaller i sterke farger mot ensfarget, ofte nøytral bakgrunn. Denne fasen skyldes hans kontakt med konstruktivismen.

Etter forbindelsen med Bauhaus ble hans maleri mer rytmisk betont, og de kaleidoskopiske former underordnet i større komposisjoner. I 1930-årene mottok han impulser fra Joan Miró, og med amøber, mikrober og andre organismer fra en mikroskopisk verden synes hans arbeider å nærme seg virkeligheten igjen, om enn en hittil ukjent. Han har hatt stor betydning som kunstteoretisk forfatter og inspirasjonskilde for det abstrakte maleri i Europa. I 1913 kom han med en selvbiografi.

  • Barnett, Vivian Endicott: Kandinsky at the Guggenheim
  • Hahl-Koch, Jelena: Kandinsky, 1993
  • Roethel, Hans K. & Jean K. Benjamin: Kandinsky, 1979
  • Roethel, Hans K. & Jean K. Benjamin: Kandinsky : catalogue raisonné of the oil-paintings, 1982-84, 2 b.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.