Hart

Hawker Hart

SDASM Archives.

Artikkelstart

Hawker Hart er et britisk toseters, enmotors lett bombefly (biplan). Det var den mest produserte britiske flytypen i mellomkrigstiden, og var i bruk til starten av andre verdenskrig.

Historie

Hawker Hart brukt av svenske frivillige styrker under den finske Vinterkrigen

/Flygvapenmuseum.

Hart var utviklet under ledelse av Sidney Camm, og fløy første gang i juni 1928. Det ble tatt i bruk av Royal Air Force fra 1930, og hadde på det tidspunktet jevnbyrdig topphastighet med mange jagerfly. Hart ble eksportert til Estland, Sør-Afrika og Sverige. I alt ble over 1000 Hart produsert, inkludert 42 Hart produsert på lisens i Sverige. Hart var fremdeles brukt av Royal Air Force i den første fasen av andre verdenskrig i Midtøsten, og av Sør-Afrika helt frem til 1943.

Varianter av Hart omfattet Hawker Hardy, som var modifisert for ørkenoperasjoner og produsert i et antall av 47 fly, og en spesialisert jagerflyvariant ble produsert som Hawker Demon. Demon var et toseters jagerfly som fløy første gang i 1934, og som skilte seg fra Hart med blant annet en kraftigere motor og to synkroniserte foroverrettede mitraljøser. 234 Demon ble produsert for Royal Air Force, og ytterligere 64 for Australia.

Hart var også en direkte forløper til det lette enmotors bombeflyet Hawker Hind.

Spesifikasjoner

Hawker Hart var utstyrt med en Rolls-Royce Kestrel tolvsylindret V-motor med en ytelse på 525 hestekrefter. Flyet var utrustet med en foroverretted 7,7-millimeter mitraljøse, og en 7,7-millimeter mitraljøse på bevegelig affutasje i bakre cockpit. Flyet kunne bære en bombelast på 235 kilogram.

  • Vingespenn: 11,35 meter
  • Lengde: 8,94 meter
  • Maksimal startvekt: 2066 kilogram
  • Toppfart: 296 km/t ved 15 000 fot (4572 meter)
  • Rekkevidde: 756 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg