Dørålseter i Rondane
Øvre, Midtre og Nedre Dørålseter

Dørålseter er to private betjente turisthytter (Øvre og Nedre Dørålseter, tidligere også Midtre) i Rondane. De ligger i Dovre kommune i Innlandet fylke; rundt 1040 meter over havet. Hyttene ligger ved elven Atna øst for Stygghøin i Rondane. Fra Fisketjønn i Folldal fører bomvei inn til Dørålseter.

Fra Dørålsetrene er det merkede sommerruter til Grimsdalshytta, Haverdalsseter, Bjørnhollia, Rondvassbu, Stadsbuøy, Straumbu og til overnattingsstedene på Høvringen.

Historikk

I likhet med i Grimsdalen og Haverdalen var det bønder fra Dovre som fant plass til stølen sin i Dørålen. Dalen er ikke like frodig som de to andre dalene, og ligger lenger borte fra bygda, så buføringsveien var svært lang. Det første huset som ble bygget i Dørålen er datert til 1735 og ble plassert der Øvre Dørålseter ligger i dag. Den setra har siden vært i familien Rindals eie. Det kan imidlertid ikke ha gått mange årene før også stølshusene på flaten nedenfor så dagens lys. Gården Stordalen på Dovre har i hvert fall holdt til der siden 1750.

Turistvirksomheten

Den nederste setra ble til to i 1816. Da ble gården Stordalen delt mellom de to søsknene Jørgen og Brit. Da de skulle gjøre det samme med setra, fikk den ene fjøset og bygget seg ny stue, og den andre fikk seterstua og måtte derfor skaffe seg nytt fjøs. Etter hvert som det begynte å komme turister til alle de tre setrene, oppsto det en form for arbeidsdeling der de to nederste tok imot gjester hver sin dag. Slik sett fikk de tid til å stelle skikkelig både med gjester og kyr. Ordningen varte til rundt 1970. De første turistene kom til Dørålseter i begynnelsen av 1870-årene. Først godt ut i 1920-årene ble det noe særlig omfang over trafikken, men allerede i 1912 tok disse turisthyttene imot turister i påsken.

Ved Bergedalens munning i Dørålen sørvest for Dørålseter ligger den veldige terrassen Skranglehaugen, med opptil 50 meter dype grytehull dannet av isrester (dødis) etter siste istid.

Øvre Dørålseter har 100 sengeplasser, og egen selvbetjeningsavdeling som er tilgjengelig med DNT-lås når den betjente delen er lukket. Nedre Dørålseter har 25 sengeplasser.

Kart

Dørålseter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg