Faktaboks

George Whitefield
Uttale
wˈaitfi:ld
Født
27. desember 1714
Død
30. september 1770
George Whitefield
George Whitefield
Av /Harvard Art Museums 𝒲.

George Whitefield var en britisk prest og vekkelsesforkynner, som var en av metodismens grunnleggere.

Whitefiled ble student i Oxford i 1732 og sluttet seg til John Wesleys krets. Han opptrådte som vekkelsestaler fra 1736, ble presteviet i 1739 og innledet kort etter den omreisende forkynnelsesvirksomheten under åpen himmel, noe som var typisk for den metodistiske vekkelsen. På sine reiser i Storbritannia og Amerika, som han besøkte sju ganger, skal han ha holdt 18 000 prekener. Han var tilhenger av slaveri og hadde selv slaver. Dette var holdninger som var ganske vanlig i borgerskapet rundt midten av 1700-tallet. Han døde i Massachusetts, USA og ble begravet i en presbytariansk kirke.

En dogmatisk uenighet med John Wesley i 1741 førte til en splittelse. I motsetning til Wesley var Whitefield tilhenger av kalvinismen. Whitefield dannet en kalvinistisk fløy av metodismen, som etter Whitefields død ble organisert som eget kirkesamfunn (1779).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg