Gammalsvenskby

Våpenskjoldet viser den historiske tilknytningen til Sverige
Våpenskjold
Av .

Artikkelstart

Gammalsvenskby er en tidligere svensktalende landsby ved Dnepr i Ukraina, som oppstod ved at Katarina 2 i 1781 lot overføre rundt 1200 personer fra Dagö i Østersjøen, hvor de var blitt oppsagt av en godseier. Svenskene ankom landsbyen i 1782. Til tross for at den svenske befolkning i Gammalsvenskby etter hvert tok opp mange skikker fra russerne og tyske kolonister i nærheten, bevarte de sitt dagösvenske språk.

Faktaboks

Også kjent som

ukrainsk Старошведське (Starosjvedskaja)

I 1929 utvandret 885 innbyggere – praktisk talt hele den svenskættede befolkningen – til Sverige under beskyttelse av Røde Kors. De fleste bosatte seg i Sverige, i stor grad på Gotland, en del utvandret til Canada. Omkring 250 vendte etter en tid tilbake til Gammalsvenskby.

Under andre verdenskrig ble Gammalsvenskby evakuert i 1943 da tyske tropper trakk seg tilbake, og innbyggerne ført til Poznań i Polen. Ved krigsavslutningen i 1945 kom rundt 50 personer til Sverige; de overlevende på russisk område ble ført til Sibir. Herfra er en del kommet tilbake til Gammalsvenskby, som sammen med tidligere tyske landsbyer i nærheten fikk navnet Zmejovka. I dette området er det fortsatt registrert litt under 200 svenskættede innbyggere (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hedman, Jörgen & Lars Åhlander: Historien om Gammalsvenskby och svenskarna i Ukraina, 2003, isbn 91-7504-157-x, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg