Estlandssvensker er en betegnelse på en tidligere svensk minoritetsgruppe i det vestlige Estland og på noen estiske øyer, som var bosatt der fra middelalderen. De estlandssvenske dialektene går tilbake til 1200-tallet.

Deres nasjonale særpreg ble styrket i perioden mellom 1561 og 1710 da Estland tilhørte Sverige. Russland sikret seg herredømmet over Estland i 1710, senere formelt bekreftet ved freden i Nystad i 1721 etter Den store nordiske krig, og i 1781 ble flere hundre estlandssvensker tvangsflyttet fra Dagö til et område nord for Krym (russisk: Krim). Ved bredden av elva Dnipro (russisk: Dnepr) grunnla de tettstedet som nå bærer navnet Gammalsvenskby og ligger i Ukraina.

I mellomkrigstiden hadde estlandssvenskene, i likhet med baltiske tyskere og jøder, særlige minoritetsrettigheter i form av kulturelt autonomi. De fleste gjenlevende estlandssvenskene, omtrent 8000 personer, flyttet mellom 1943 og 1944 til Sverige med tysk tillatelse, mens omtrent 1300 ble igjen. Utflyttingen fortsatte i tiden etter andre verdenskrig. For de få gjenværende ble situasjonen vanskeligere av den sovjetiske grensesonen og de begrensningene den medførte, og innen Sovjetunionen ble oppløst i 1991 var den egentlige estlandssvenske befolkningen redusert til noen få enkeltpersoner.

I 2007 ble det likevel igjen opprettet kulturell autonomi for den estlandssvenske folkegruppen i Estland. Det estlandssvenske museet i Haapsalu har som oppgave å bevare og formidle estlandssvenskenes kultur og historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg