Gaius Memmius, romersk politiker og patron for flere kjente diktere. Gift med Fausta, datter av Sulla. En sønn, Gaius, var consul suffectus i år 34 f.Kr. I sin samtid var Memmius en ganske skandaløs skikkelse og det vi vet om hans biografi vitner om de store politiske svingninger som rystet Romerriket i senrepublikken. Som litterær mesen er han mest kjent ved at dikteren Lukrets dediserte sitt epikureiske verk De rerum natura til ham. 

Memmius var tribun i 67. I embetet gjorde han seg bemerket ved å hindre L. Licinius Lucullus i å feire triumf ved hans hjemkomst til Roma etter seieren over Mithradates. Bakgrunnen for fiendskapet mellom de to er ukjent. Memmius var pretor i 58 og dro i 57 til Bithynia som guvernør med dikterne Catull og Helvius Cinna i sin stab.

I årene før den romerske borgerkrigen på 40-tallet støttet Memmius først Pompeius, deretter Caesar. I 54 kandiderte han som konsul med Caesars støtte, men tapte både støtten og valget i en skandale om stemmekjøp. På grunn av disse anklagene ble han i 52 dømt til eksil i Athen og kom antageligvis aldri tilbake til Roma. I 51 skrev Cicero et brev til ham med bønn om å forhindre ødeleggelsen av Epikurs hus i Athen. Memmius hadde kjøpt eiendommen huset stod på og ønsket å bygge sitt eget hus der. I en annen tekst nevner Cicero at Memmius var en stor elsker av gresk litteratur. Dikteren Ovid skriver at Memmius selv var forfatter av en rekke erotiske dikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.