Gaius Memmius var en romersk politiker og patron for flere kjente diktere.

I sin samtid var Memmius en ganske skandaløs skikkelse og det vi vet om hans biografi vitner om de store politiske svingninger som rystet Romerriket i senrepublikken. Som litterær mesen er han mest kjent ved at dikteren Lukrets dediserte sitt epikureiske verk De rerum natura til ham.

Biografi

Memmius var gift med Fausta, datter av Sulla. En sønn, Gaius, var consul suffectus i år 34 fvt.

Memmius var tribun i år 67 fvt. I embetet gjorde han seg bemerket ved å hindre L. Licinius Lucullus i å feire triumf ved hans hjemkomst til Roma etter seieren over Mithradates. Bakgrunnen for fiendskapet mellom de to er ukjent. Memmius var pretor i år 58 fvt. og dro i år 57 fvt. til Bithynia som guvernør med dikterne Catull og Helvius Cinna i sin stab.

I årene før den romerske borgerkrigen på 40-tallet fvt. støttet Memmius først Pompeius, deretter Caesar. I år 54 fvt. kandiderte han som konsul med Caesars støtte, men tapte både støtten og valget i en skandale om stemmekjøp. På grunn av disse anklagene ble han i år 52 fvt. dømt til eksil i Athen og kom antageligvis aldri tilbake til Roma.

I år 51 fvt. skrev Cicero et brev til ham med bønn om å forhindre ødeleggelsen av Epikurs hus i Athen. Memmius hadde kjøpt eiendommen huset stod på og ønsket å bygge sitt eget hus der. I en annen tekst nevner Cicero at Memmius var en stor elsker av gresk litteratur. Dikteren Ovid skriver at Memmius selv var forfatter av en rekke erotiske dikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg