Faktaboks

Mithradates 6.
Mithradates VI Evpator, den store
Uttale
mithradˈates 6 evpator
Født
132 fvt.
Død
63 fvt.
Mithradates VI Evpator
Byste som står i Louvre.

Mithradates 6. Evpator var konge i Pontos i Lilleasia fra 120. Etter å ha erobret landene nord for Svartehavet førte han en rekke vellykkede kriger mot romerne i Lilleasia, og han ble av grekerne hilst som en befrier. Han underla seg Kappadokia og Paflagonia, og fordrev romerne fra Asia i 88, da 80 000 romere skal ha blitt massakrert.

I 84 ble han slått av Sulla, men slo tilbake senere romerske angrep. Han ble til slutt beseiret av romerne under Pompeius' ledelse i 63, og tok sitt liv. Mithradates er blitt legendarisk for sine store språkkunnskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Alf Richard Bjercke

"Under de mange krigene hadde Mithradates alliert seg med de to forente folkene på østsiden av Donmunningen, asene og vanene, under høvdingene Odin og Njord. Den forente armèen slo hærføreren Lucullus, men ble deretter slått av Pompeius in 63 f.Kr., hvoretter de to folkene emigrerte nord og vestover, til de fikk land ved Uppsala av Svitjod-kongen. Odin satte igjen to av sine brødre, Ve og Vilje, til å lede de gjenværende stammefrendene ved det nåværende Asov."

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg