Faktaboks

Lucius Licinius Lucullus
Uttale
lucˈullus
Født
117 fvt.
Død
56 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Lucius Licinius Lucullus
Lucius Licinius Lucullus
Av /Eremitasjen, St. Petersburg 𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Lucius Licinius Lucullus var en romersk feltherre. Han gjorde karriere under Sulla, og ble konsul i 74 fvt. Deretter fikk han Kilikia og Asia, senere også Bithynia som provins og vant store seirer over Mithradates og Tigranes i den tredje mithradatiske krig inntil 69 fvt. Lucullus satte ned renten i provinsene og ettergav gjeld, noe som skaffet ham fiender hjemme. I hæren oppstod mytteri på grunn av den jernharde disiplinen og fordi krigen ikke kunne avsluttes. Lucullus måtte vende hjem i 67 fvt., og trakk seg tilbake til privatlivet, men Cicero fikk i 63 fvt. innvilget ham triumf.

Lucullus var en av samtidens rikeste privatpersoner og var filosofisk dannet og kunstelsker. Han hadde et stort bibliotek som stod åpent for alle, og hans overdådighet og forfinede levesett er blitt et ordspråk (lukullisk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg