Gabriel Téllez

Faktaboks

Gabriel Téllez
  • Tirso de Molina
  • Gabriel José López y Téllez
uttale:
tˈeljeþ
født:
0, Madrid, Spania
død:
12. mars 1648, Soria, Spania
Fødselsdato er uklart. Han var født mellom 1571-1584

Gabriel Téllez var en spansk dramatiker og katolsk munk, kjent under pseudonymet Tirso de Molina. Han studerte ved Universitetet i Alcalá og i 1601 avla han munkeløfte i Merced-ordenen. Ved siden av Lope de Vega og Calderón de la Barca regnes Téllez som en av den spanske gullalders største dramatikere.

Skuespillene behandler ofte religiøse og filosofiske spørsmål han selv var interessert i, og han gjorde bruk av topografiske og historiske kunnskaper han skaffet seg på reisene Meced-ordenen i Spania, Portugal og Vestindia.

Han oppgir selv å ha skrevet 400 skuespill, men bare cirka 80 er bevart. Av disse er det mest berømte Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (originaltittel:El burlador de Sevilla y convidado de piedram, trykt 1630,norsk oversettelse 1998 og 2013), som er den første dramatisering av sagnet om Don Juan. Stykket er preget av en moralsk-religiøs problematikk, liksom El condenado por desconfiado (Den tvilte fordømte), fra 1635, som vanligvis tilskrives Téllez. Han skrev også komedier og intrigespill. Blant de mest kjente er Don Gil de las calzas verdes (Don Gil av de grønne strømpene), fra 1615. Et særtrekk ved komediene er den psykologiske innsikten han legger for dagen i skildringen av sine kvinneskikkelser.

Norske oversettelser

  • Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (1630), norsk oversettelse ved Kari Näumann (Bokvennen, 1998). Les hos Nasjonalbiblioteket
  • Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (1630), norsk oversettelse ved Hanne Herrman (Aschehoug 2013)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg