Gabriel Téllez

Faktaboks

Gabriel Téllez

pseudonym Tirso de Molina; egentlig Gabriel José López y Téllez

Uttale
tˈeljeþ
Født
24. mars 1579, Madrid, Spania
Død
12. mars 1648, Almazán (Soria), Spania
usikker fødselsdato, antageligvis født mellom 1579 og 1584

Artikkelstart

Gabriel Téllez var en spansk dramatiker og katolsk munk, kjent under pseudonymetTirso de Molina.

Téllez studerte ved Universitetet i Alcalá. I 1601 avla han munkeløfte i Merced-ordenen. Ved siden av Lope de Vega og Calderón de la Barca regnes Téllez som en av den spanske gullalders største dramatikere. Skuespillene hans behandler ofte religiøse og filosofiske spørsmål han selv var interessert i, og han gjorde bruk av topografiske og historiske kunnskaper han skaffet seg på reisene for ordenen i Spania, Portugal og Vestindia.

Han oppgir selv å ha skrevet 400 skuespill, men bare cirka 80 er bevart. Av disse er det mest berømte Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (originaltittel:El burlador de Sevilla y convidado de piedram, trykt 1630,norsk oversettelse 1998 og 2013), som er den første dramatisering av sagnet om Don Juan. Stykket er preget av en moralsk-religiøs problematikk, liksom El condenado por desconfiado (Den tvilte fordømte), fra 1635, som vanligvis tilskrives Téllez. Han skrev også komedier og intrigespill. Blant de mest kjente er Don Gil de las calzas verdes (Don Gil av de grønne strømpene), fra 1615. Et særtrekk ved komediene er den psykologiske innsikten han legger for dagen i skildringen av sine kvinneskikkelser.

Norske oversettelser

  • Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (1630), norsk oversettelse ved Kari Näumann (Bokvennen, 1998). Les hos Nasjonalbiblioteket
  • Don Juan fra Sevilla og Stengjesten (1630), norsk oversettelse ved Hanne Herrman (Aschehoug 2013)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg