Kristendommen ble innført av misjonærer fra Irland langs Skottlands vestkyst på 400-tallet. Relikviene til apostelen Andreas (Skottlands skytshelgen) skal ha blitt bragt til Skottland på 700-tallet og oppbevart i katedralen i St. Andrews, som frem til reformasjonen var et av de store valfartssteder i Europa. Reformasjonen kom til Skottland i sin kalvinske form, anført av John Knox (1505–1572), og i 1560 vedtok det skotske parlament at den reformerte kirke skulle være statsreligion. Den reformerte kirke, med presbyteriansk forfatning, har siden vært dominerende i Skottland, og etter unionen med England i 1707 spilte den en viktig rolle for å hevde skotsk identitet.
I 1843 fant det sted en splittelse i den skotske kirken, idet omkring en tredjedel av alle representanter for kirken dannet en frikirke (Free Church of Scotland) i protest mot myndighetenes forsøk på å hevde retten til å utnevne prester. I løpet av 1920-årene oppnådde imidlertid den reformerte statskirken selvstyre, og i 1929 ble de fleste reformerte kirkesamfunnene forent i Church of Scotland. Med unntak av i nordøst (rundt Aberdeen) har den anglikanske kirke, som er dominerende i England, aldri hatt utbredt tilslutning i Skottland.
Til tross for reformasjonen forsvant den katolske kirke aldri helt fra enkelte områder i vest og nord, og med industrialiseringen midt på 1800-tallet kom en betydelig innvandring av katolske irlendere, særlig til Glasgow. Den katolske kirke fikk imidlertid først full frihet i 1878.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.