Skottland (religion)

Logoen til Church of Scotland, her over inngangen til kirkens kontorer i Edinburgh.
Ruinene av St. Andrews Castle utenfor byen Saint Andrews, Fife, Skottland.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Artikkelstart

Kristendom er den religionen som har størst oppslutning blant befolkningen i Skottland. Church of Scotland er presbyteriansk (reformert) og har en oppslutning på rundt 32 prosent av befolkningen. Rundt 15 prosent er katolikker, mens rundt 5 prosent er medlem av andre kristne trossamfunn. Av andre religioner bekjenner 1,4 prosent seg til islam, 0,3 prosent til hinduismen og 0,2 prosent til buddhismen (2011).

Historikk

Kristendommen ble innført av misjonærer fra Irland langs Skottlands vestkyst på 400-tallet. Relikviene til apostelen Andreas (Skottlands skytshelgen) skal ha blitt bragt til Skottland på 700-tallet og oppbevart i katedralen i St. Andrews, som frem til reformasjonen var et av de store valfartssteder i Europa. Reformasjonen kom til Skottland i sin kalvinske form, anført av John Knox (1505–1572), og i 1560 vedtok det skotske parlament at den reformerte kirke skulle være statsreligion. Den reformerte kirke, med presbyteriansk forfatning, har siden vært dominerende i Skottland, og etter unionen med England i 1707 spilte den en viktig rolle for å hevde skotsk identitet.

I 1843 fant det sted en splittelse i den skotske kirken, idet omkring en tredjedel av alle representanter for kirken dannet en frikirke (Free Church of Scotland) i protest mot myndighetenes forsøk på å hevde retten til å utnevne prester. I løpet av 1920-årene oppnådde imidlertid den reformerte statskirken selvstyre, og i 1929 ble de fleste reformerte kirkesamfunnene forent i Church of Scotland. Med unntak av i nordøst (rundt Aberdeen) har den anglikanske kirke, som er dominerende i England, aldri hatt utbredt tilslutning i Skottland.

Til tross for reformasjonen forsvant den katolske kirke aldri helt fra enkelte områder i vest og nord, og med industrialiseringen midt på 1800-tallet kom en betydelig innvandring av katolske irlendere, særlig til Glasgow. Den katolske kirke fikk imidlertid først full frihet i 1878.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg