Gauteng

Johannesburg er hovedstaden i Gauteng. En del av byens forretningssentrum.

Johannesburg
Av /Trip ※.

Artikkelstart

Gauteng er en provins i det nordøstlige Sør-Afrika. Provinsen har et areal på 17 010 kvadratkilometer og hadde 12 272 263 innbyggere i 2011. Den er Sør-Afrikas minste provins målt etter areal, og utgjør 1,4 prosent av landet. Hovedstaden er Johannesburg.

Natur

Gauteng ligger i det sørafrikanske høylandet, på det sørafrikanske platå, som strekker seg i retning øst–vest. Platået har flere våtmarksområder.

Befolkning

Provinsen har en svært heterogen befolkning. Språklig fordeler befolkningen seg slik: 21,5 prosent snakker zulu (isizulu), 14 prosent snakker afrikaans, 12 prosent snakker engelsk og nærmere 30 prosent snakker ulike sotho-språk.

Gauteng er Sør-Afrikas tettest bosatte provins. Her ligger blant annet byene Johannesburg, Pretoria, Soweto og Germiston. Urbaniseringsgraden er på over 97 prosent.

Næringsliv

Gauteng utgjør Sør-Afrikas økonomiske og industrielle sentrum og står for en betydelig del av verdiskapningen i landet (35,6 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2012). Blant annet har provinsen en betydelig gruveindustri og en rik jordbruksproduksjon. Det produseres særlig grønnsaker, frukt, meierivarer, kjøtt og blomster som leveres til provinsens byer. I tillegg dyrkes mais, jordnøtter, bomull, sorghum med mer.

Historikk

Provinsen ble opprettet i 1994 ved deling av den tidligere provinsen Transvaal. Den fikk først navnet Pretoria–Witwatersrand–Vereeniging/PWV, og ble omdøpt i 1995 til Gauteng, som på sotho betyr 'gullstedet'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg