Northern Cape, provins i nordvestlige Sør-Afrika, grenser til Botswana i nord, Namibia i nordvest og har kyst til Atlanterhavet i vest; 361 830 km2 med 902 300 innb. (2005). Hovedstad: Kimberley. Northern Cape er Sør-Afrikas største provins i utstrekning, minst i folketall. Ble opprettet 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen.

Store deler av provinsen består av tørt og halvtørt slettelandskap med buskvegetasjon. Elven Oranje renner gjennom provinsens østlige deler, og danner i den vestligste delen grense mot Namibia. Lengst i nord ligger Kalahari Gemsbok nasjonalpark.

Provinsen er tynt befolket, og store arealer er folketomme. Nær 80 % bor i byer. I og omkring Kalahariørkenen lever sanfolket. 68 % har afrikaans som morsmål og 21 % setswana.

Provinsen er svært rik på mineraler og har betydelig gruvedrift. Kimberley er senter for Sør-Afrikas diamantutvinning. Ellers utvinnes kobber, asbest, mangan m.m. For øvrig en del jordbruk med stort sauehold (karakulsau) og dyrking av frukt, jordnøtter (peanøtter), mais og bomull. Vinproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.