Northern Cape

Northern Cape, provins i nordvestlige Sør-Afrika, grenser til Botswana i nord, Namibia i nordvest og har kyst til Atlanterhavet i vest; 361 830 km2 med 902 300 innb. (2005). Hovedstad: Kimberley. Northern Cape er Sør-Afrikas største provins i utstrekning, minst i folketall. Ble opprettet 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen.

Faktaboks

Uttale
nˈå:ðən keip

Natur

Store deler av provinsen består av tørt og halvtørt slettelandskap med buskvegetasjon. Elven Oranje renner gjennom provinsens østlige deler, og danner i den vestligste delen grense mot Namibia. Lengst i nord ligger Kalahari Gemsbok nasjonalpark.

Befolkning

Provinsen er tynt befolket, og store arealer er folketomme. Nær 80 % bor i byer. I og omkring Kalahariørkenen lever sanfolket. 68 % har afrikaans som morsmål og 21 % setswana.

Næringsliv

Provinsen er svært rik på mineraler og har betydelig gruvedrift. Kimberley er senter for Sør-Afrikas diamantutvinning. Ellers utvinnes kobber, asbest, mangan m.m. For øvrig en del jordbruk med stort sauehold (karakulsau) og dyrking av frukt, jordnøtter (peanøtter), mais og bomull. Vinproduksjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg