Northern Cape, provins i nordvestlige Sør-Afrika, grenser til Botswana i nord, Namibia i nordvest og har kyst til Atlanterhavet i vest; 361 830 km2 med 902 300 innb. (2005). Hovedstad: Kimberley. Northern Cape er Sør-Afrikas største provins i utstrekning, minst i folketall. Ble opprettet 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen.

Store deler av provinsen består av tørt og halvtørt slettelandskap med buskvegetasjon. Elven Oranje renner gjennom provinsens østlige deler, og danner i den vestligste delen grense mot Namibia. Lengst i nord ligger Kalahari Gemsbok nasjonalpark.

Provinsen er tynt befolket, og store arealer er folketomme. Nær 80 % bor i byer. I og omkring Kalahariørkenen lever sanfolket. 68 % har afrikaans som morsmål og 21 % setswana.

Provinsen er svært rik på mineraler og har betydelig gruvedrift. Kimberley er senter for Sør-Afrikas diamantutvinning. Ellers utvinnes kobber, asbest, mangan m.m. For øvrig en del jordbruk med stort sauehold (karakulsau) og dyrking av frukt, jordnøtter (peanøtter), mais og bomull. Vinproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.