Frederik Hilfling-Rasmussen var en norsk fotograf, født i Brenderup på Fyn, Danmark. Han var en av de ledende innen norsk fotografi fra årene rundt 1900 frem til den annen verdenskrig.

Hilfling-Rasmussen var en dyktig portrettfotograf, kjent for «det representative portrettet», og en pioner og pådriver i organisering av fotofaget og fagutdannelsen.

Etter utdannelse som fotograf og praksis i Danmark, kom Hilfling-Rasmussen til Kristiania i 1896. I 1898 startet han sitt eget atelier i den nyoppførte Hollændergaarden i Stortingsgaten 14. Etter kort tid tilhørte han eliten blant hovedstadens fotografer. Han fikk snart en stor og ansett kundekrets.

I 1905 fikk han enerett på å fotografere de historiske begivenhetene dette året, blant annet fotografering av Spesialkomiteen i Stortinget, regjeringen, statsministrene Christian Michelsen og Jørgen Gunnarson Løvland, 7. juni-møtet i Stortinget, den nye kongens ankomst til Norge og året etter dokumentasjonen av kroningsreisen. Gjengivelse av enkelte av hans bilder førte til en rettstvist om retten til fritt å reprodusere en fotografs bilder. Saken endte i Høyesterett, der viktige mangler i den eksisterende loven ble avdekket, noe som førte til vedtak av en ny lov om opphavsrettslig vern av fotografi 1909.

I 1907 inngikk han kompaniskap med fotografen Ernest Rude (1871–1948), i firmaet Rude & Hilfling. De opprettet samtidig et kunstforlag.

I 1910 overlot Hilfling-Rasmussen atelieret i Stortingsgaten til Rude og flyttet til Trondheim, der han åpnet atelier i Søndre gate. Han ble også her raskt sentral i et aktivt fotografisk miljø, han var med å stifte den første organisasjonen for fagfotografer utenfor Kristiania, Nordenfjeldske Fotografers Kreds, og han spilte en sentral rolle ved omdanningen av Norges fotografforbund fra å være en Kristiania-forening til å bli en virkelig landsforening.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.