Frederik Hilfling-Rasmussen

Faktaboks

Frederik Hilfling-Rasmussen
Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen
Født
14. oktober 1869, Brenderup, Denmark
Død
23. februar 1941, Trondheim
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Fotograf Jens Rasmussen (f. ca. 1841) og hustru Mathilde (f. 1847).

Gift 1894 med Olga (f. 1869).

Christian Mikkelsen
Portrettfotografi av statsminister Christian Mikkelsen, 1905. (Oslo Museum)
Av .

Frederik Hilfling-Rasmussen var en norsk fotograf, født i Brenderup på Fyn, Danmark. Han var en av de ledende innen norsk fotografi fra årene rundt 1900 frem til den annen verdenskrig.

Hilfling-Rasmussen var en dyktig portrettfotograf, kjent for «det representative portrettet», og en pioner og pådriver i organisering av fotofaget og fagutdannelsen.

Hilfling-Rasmussen i Kristiania

Etter utdannelse som fotograf og praksis i Danmark, kom Hilfling-Rasmussen til Kristiania i 1896. I 1898 startet han sitt eget atelier i den nyoppførte Hollændergaarden i Stortingsgaten 14. Etter kort tid tilhørte han eliten blant hovedstadens fotografer. Han fikk snart en stor og ansett kundekrets.

I 1905 fikk han enerett på å fotografere de historiske begivenhetene dette året, blant annet fotografering av Spesialkomiteen i Stortinget, regjeringen, statsministrene Christian Michelsen og Jørgen Gunnarson Løvland, 7. juni-møtet i Stortinget, den nye kongens ankomst til Norge og året etter dokumentasjonen av kroningsreisen. Gjengivelse av enkelte av hans bilder førte til en rettstvist om retten til fritt å reprodusere en fotografs bilder. Saken endte i Høyesterett, der viktige mangler i den eksisterende loven ble avdekket, noe som førte til vedtak av en ny lov om opphavsrettslig vern av fotografi 1909.

I 1907 inngikk han kompaniskap med fotografen Ernest Rude (1871–1948), i firmaet Rude & Hilfling. De opprettet samtidig et kunstforlag.

Hilfling-Rasmussen i Trondheim

I 1910 overlot Hilfling-Rasmussen atelieret i Stortingsgaten til Rude og flyttet til Trondheim, der han åpnet atelier i Søndre gate. Han ble også her raskt sentral i et aktivt fotografisk miljø, han var med å stifte den første organisasjonen for fagfotografer utenfor Kristiania, Nordenfjeldske Fotografers Kreds, og han spilte en sentral rolle ved omdanningen av Norges fotografforbund fra å være en Kristiania-forening til å bli en virkelig landsforening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg