Faktaboks

Ernest Rude
Født
28. januar 1871, Drammen
Død
18. mars 1948, Oslo
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Fotograf Christoffer Gade Rude (1839–1901) og Andrea Elise Geelmuyden (1839–1920).

Gift med Margrete Arneberg (1876–1954). Far til billedkunstneren Rolf Rude.

Ernest Rude
Av /Oslo Museum.

Ernest Rude var en norsk fotograf. Han var en av de store personlighetene i norsk fotografi fra tiden rundt 1900 og frem til sin død.

Ernest Rude var medstifter av Norges Fotografforbund, og var formann fra 1912 til 1927, en periode som ofte kalles «gullalderen» i norsk portrettfotografi. Med sine mange fotokurs og verv fikk han en avgjørende betydning for tidens fotografi. Portrettene hans var fremragende, og han fotograferte mange av tidens kjente personer.

Bakgrunn

Rude begynte tidlig i lære hos sin far Christoffer Gade Rude, som også var fotograf. Etter læretiden i farens atelier i Drammen reiste han ut for å lære blant annet hos Dahllöff i Stockholm og ved flere større atelier i Tyskland. Etter læretiden gikk han inn i farens firma og ble leder for filialen i Kristiania. I 1907 gikk han i kompaniskap med en annen av tidens ledende fotografer, Frederik Hilfling-Rasmussen. De fikk snart en stor kundekrets. I 1910 gikk Hilfling-Rasmussen ut av firmaet, og Rude drev deretter firmaet videre alene.

Fotografi

Skuespiller Egil Eide
Skuespiller Egil Eide fotografert av fotograf Ernest Rude.

Som fotograf utmerket Rude seg i første rekke som portrettfotograf. Hans faglige dyktighet gjorde at hans portretter på sitt beste har en sjelden nærhet og autoritet. Dette er spesielt tydelig i hans portretter av landets fremste personligheter. Rude søkte gjennom hele sitt virke både i motivbehandlingen og rent teknisk å finne nye uttrykksformer.

Rude mottok en rekke gull- og sølvmedaljer for sine fotografier i så vel nasjonale som internasjonale konkurranser.

Etter hans død ble atelieret overtatt av Andreas Thorsrud, som hadde vært hans kompanjong fra 1943. Oslo Bymuseum har store deler av firmaets arkiv.

Verv og priser

I 1912 ble Rude valgt til formann for Norges Fotografforbund, et verv han hadde i 15 år. Han arbeidet for fotografenes juridiske vern og hevdet fotografiets posisjon som kunstart. På dette grunnlaget arbeidet han med å fremme en særlov for fotografene. Dette førte imidlertid ikke frem, og faget ble lagt inn under håndverksloven. Han gikk også inn for å bedre fotografutdannelsen, noe ikke minst hans egne «mesterkurs» bidro til.

Han mottok en rekke gull- og sølvmedaljer for sine fotografier i så vel nasjonale som internasjonale konkurranser. Han ble æresmedlem i Norges Fotografforbund i 1946. Han var også æresmedlem i Dansk Fotografforening og Svenska Fotografernas Förbund. Han ble ridder av den danske Dannebrogordenen i 1925.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder og litteratur

  • S. Bonge: Eldre norske fotografer, Bergen 1980
  • R. Erlandsen: «Pas nu paa! Nu tar jeg fra hullet!» Om fotografiens første hundre år i Norge 1839–1940, Milano 2000

Faktaboks

Ernest Rude
Historisk befolkningsregister-ID
pf01037045061272

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg