Assens

Assens ligger ved Lillebælt, vest på Fyn i Assens kommune i Danmark. Byen har 6231 innbyggere (2017) og er administrativt senter i kommunen.

Assens var i århundrer bindeleddet mellom Sønderjylland og Fyn–Sjælland; denne rollen ble redusert i perioden 1864–1921, da Sønderjylland var tysk, og forsvant helt da Den Gamle Lillebæltsbro ble åpnet i 1935. Byen har tidligere hatt en stor sukkerfabrikk og skipsverft, mens i dag er fremstilling av sjokolade, såpe, tobakk og øl de viktigste industriarbeidsplassene. Kulturhuset Tobaksgården fra 2004 har kino, utstillinger, kafé, teater og konsertsal.

Assens Sukkerfabrikk produserte sukker av sukkerbeter fra 1884 til 2006, og jorden på sukkerroene måtte skylles av før de kunne brukes i produksjon. Jorden ble tippet på stranden og gjennom årene har det blitt et stort område der plante-, fugle- og dyrelivet har fått utvikle seg fritt. Det er observert over 130 fuglearter og mer enn 100 plantearter her. Den gamle sukkerfabrikkens hovedbygning er i dag Assens kommunes rådhus.

Assens er omtalt første gang i kong Valdemars jordebok i 1231. Bysenteret fra middelalderen har bevart det gamle gatemønsteret. Her ligger blant annet Willemoes' gård fra 1600-tallet med museum for sjøhelten Peder Willemoes, samt en særegen kirke fra 1400-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg