Florence Nightingale

Faktaboks

Uttale
nˈaitiŋgeil
Født
12. mai 1820
Død
13. august 1910
Fødested
Firenze, Italia
Dødssted
London, Storbritannia

Florence Nightingale fikk tilnavnet The Lady with the Lamp, ’Damen med lampen’, etter sitt sykepleiearbeid blant sårede soldater under Krimkrigen. Hun var imidlertid ikke bare en omsorgsfull og trøstende skikkelse, men også en kunnskapsrik og praktisk anlagt person som drev utrettelig lobbyvirksomhet for å skaffe bevilgninger. Hun samlet dessuten inn store mengder statistikk omkring infeksjonssykdommer blant de sårede.

Florence Nightingale av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Florence Nightingale

av . Begrenset gjenbruk

Florence Nightingale, britisk sykepleier. Hun ble verdensberømt ved sitt arbeid under Krimkrigen for å reformere sykepleien og hygienen i de britiske militære lasaretter.

Hun skapte i 1859 den første skole for sykepleiere, ved St. Thomas Hospital i London. Skolens primære formål var å utdanne ledere som kunne forestå sykepleien og utdanningen av sykepleiere i andre hospitaler.Hun utgav bøker om sykepleie og regnes som grunnlegger av den moderne sykepleie.

Mot det gamle glansbildet av Florence Nightingale som The Lady with the lamp, stiller nyere forskning opp en mer komplisert personlighet med sterk selvbevissthet.

Litteratur

  • Moberg, Åsa: Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten, 2007
  • Woodham-Smith, Cecil: Florence Nightingale 1820–1910, 1950

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg