Psykososial, en fellesbetegnelse på forhold som angår sosiale forhold av psykologisk betydning. Dette kan være forhold i barns oppvekst, hjemmeforhold, forhold på skolen, på arbeidsplassen osv. Noen ganger kan slike forhold være uheldige. Eksempelvis kan barns fysiske og psykiske helse være sårbar for ikke-optimale forhold i oppvekstmiljøet. Motsatt kan gode sosiale nettverk være til hjelp hvis en person kommer i en krise.

Mange ytre faktorer er av betydning for det psykososiale miljøet i en gitt sammenheng, så som økonomiske, kulturelle, religiøse, utdanningsmessige forhold. Slike forhold vil gjerne inngå i vekselvirkning med personens forutsetninger, slik at det psykososiale miljø i en gitt sammenheng for en bestemt person vil være resultat av et samspill mellom sosiale og individuelle faktorer.

Likevel er det i noen sammenhenger mulig å identifisere psykososiale forhold som objektivt sett er uheldige. Eksempelvis kan man på en arbeidsplass finne at folk har for stor arbeidsbelastning eller for korte tidsfrister, har utydelig beskrevne arbeidsoppgaver, møter motstridende krav osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.