Psykososial er en fellesbetegnelse på psykiske og sosiale forhold av betydning for helse og mental fungering. Sosiale forhold kan angå barns oppvekstvilkår, hjemmeforhold, forhold på skolen, miljø på arbeidsplassen og så videre, mens psykiske forhold viser til personens måte å håndtere disse, kognitivt og emosjonelt.

Noen ganger kan sosiale forhold være uheldige, eksempelvis ikke-optimale forhold i oppvekstmiljøet, men faktorer hos personen avgjør i stor grad hvordan dette vil slå ut i helse og fungering (se resiliens). Det psykososiale miljøet i en gitt sammenheng for en bestemt person vil dermed være resultat av et samspill mellom sosiale og individuelle faktorer.

Likevel er det i noen sammenhenger mulig å identifisere psykososiale forhold som objektivt sett er uheldige. Eksempelvis vil det være uheldig med en arbeidsplass der folk har for stor arbeidsbelastning eller for korte tidsfrister, har utydelig beskrevne arbeidsoppgaver, møter motstridende krav, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg