Federal Reserve System

Artikkelstart

Federal Reserve System er sentralbanksystemet i USA som ble opprettet i 1913, med ansvar for pengepolitikken. Det har stort sett samme oppgaver som sentralbankene i andre land, blant annet å utstede sedler, men er organisert på en særlig måte.

Faktaboks

Uttale
fˈedərəl rizˈə:v sˈistəm

Alan Greenspan var formann i 1987-2006, Ben Bernanke i 2006-2014, Janet Yellen i 2014-2018 og Jerome Powell fra 5. februar 2018.

Federal Reserve System er inndelt i 12 distrikter, hver med sin regionale Federal Reserve Bank: Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas og San Francisco.

Federal Reserve-bankenes pengeoperasjoner ledes av The Federal Open Market Committee (FOMC), som består av Board of Governors, samt fem årlig valgte representanter for de regionale Federal Reserve-bankene.

Den øverste ledelsen har Board of Governors i Washington D.C., som har syv medlemmer utnevnt av presidenten med Senatets godkjennelse. Dette styret har ansvar for USAs pengepolitikk og står meget fritt overfor de politiske myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg