Blue Origin

Jeff Bezos presenterer en modell av Blue Origins Blue Moon månelandingsfartøy i 2019

.

Artikkelstart

Blue Origin er et amerikansk privat romtransportselskap, som ble opprettet i september 2000 av Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.

Målet til Blue Origin er å utvikle teknologi som muliggjør menneskets tilgang til verdensrommet, til redusert kost og med stor pålitelighet. Deres langsiktige plan er å videreutvikle sin teknologi og sine bemannede transportsystemer for lengre reiser i verdensrommet. De har ikke enda flydd bemannede ferder, men dette vil etter planen skje i løpet 2021–2022.

Blue Engine

BE-3 testes i testfasilitetene til Blue Origin i vest-Texas (2013)
/NASA.

Blue Origin utvikler rakettmotoren Blue Engine. Motoren i sin 3. utgave (BE-3) er brukt i transportsystemet New Shepard, mens den kraftigere BE-4 som er under utvikling skal brukes i New Glenn.

New Shepard

New Shepard er et gjenbrukbart suborbitalt transportsystem med vertikal start og landing, utviklet av Blue Origin. New Shepard ble testet første gang i 2015, og fløy da utenfor Kármán-linjen som er grensen mellom Jordas atmosfære og verdensrommet. Denne testferden var uten mennesker om bord. New Shepard skal kunne ta opp til 6 romturister og eksperimenter på korte ferder ut i verdensrommet. Det skulle etter planen vært testet med mennesker om bord i 2020, men dette ble ikke gjennomført.

New Glenn

New Glenn er et gjenbrukbart transportsystem som skal kunne ta astronauter og nyttelast til lav jordbane og på lengre ferder i verdensrommet. Det bruker BE-4-motorer, og skal kunne bringe Blue Moon til Månen. Den første oppskytningen med New Glenn planlegges i 2021.

Blue Moon

I 2017 lanserte Blue Origin sitt månelandingsfartøykonsept Blue Moon, for å bringe astronauter og nyttelast til Månens overflate. I 2019 ble Blue Origin valgt ut som en av 14 leverandører i NASAs Artemis-program under det kommersielle prosjektet CLPS (Commercial Lunar Payload Services), for å levere nyttelaster til Månens overflate fra 2023.

ILV – Integrated Landing Vehicle

I 2020 ble Blue Origin valgt av NASA under Artemis-programmet til å utvikle et månelandingsfartøy som skal kunne bringe nyttelast og mennesker til Månens overflate. Fartøyet heter Integrated Landing Vehicle (ILV) og skal være dels basert på deres Blue Moon-konsept, og målet er en første bemannet ferd til Månen i 2024. Utviklingen er i konkurranse med 2 andre prosjekter ledet av hhv SpaceX og Dynetics om hvem skal levere NASAs framtidige månelandingsfartøy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg