Faaborg-Midtfyn kommune ligger sør på Fyn i Region Syddanmark. Den hadde 51 849 innbyggere i 2022 og et areal på 637 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåingen av kommunene Broby, Faaborg, Ringe, Ryslinge og Årslev ved kommunereformen i 2007. Kommunens administrasjonssenter ligger i Faaborg by. Kommunen strekker seg fra Odenses sørlige forsteder i nord, til øyene i Lillebælt i sør. Hele den sørlige delen av kommunen er preget av et bakket landskap, blant annet Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge.

I byen Ryslinge ble Danmarks første valgmenighet grunnlagt 1866.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Faaborg (6944)
  • Ringe (6474)
  • Årslev (4193)
  • Nørre Lyndelse (2161)
  • Ryslinge (1768)

Faaborg

Den eldste dokumentasjonen på byen Faaborgs eksistens er et morgengavebrev fra 1229 der Valdemar Sejr forærer byen til sin svigerdatter Eleanore av Portugal. Faaborg fikk byrettigheter i 1251 og var i middelalderen en betydelig og befestet by. Bygningen Vesterport er den eneste bevarte fra denne tiden. Helligåndkirken ble oppført i 1480. På midten av 1700-tallet var Faaborgs handelsflåte den femte største i Danmark. Danmarks første lokalhistoriske arkiv ble opprettet i Faaborg i 1937 og bestyres i dag av Faaborg Kulturhistoriske Museer.

Horne kirke er Fyns største landsbykirke og eneste rundkirke, bygget omrking 1100. Den har bygningsmessige fellestrekk med Bornholms fire rundkirker.

Faaborg er et viktig handelssenter i Faaborg-Midtfyn kommune for et fruktbart omland, med næringsmiddel- og metallindustri og en betydelig turisme. Byen har mange gamle idylliske bindingsverkshus. Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst og det lokalhistoriske Øhavsmuseet ligger i Faaborg. Byen har fergeforbindelse til Avernakø, Bjørnø, Lyø og Søby.

Faaborgs motto «Byen ved De Sydfynske Alper» refererer til beliggenheten ved foten av Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge.

Korinth

Korinth er en landsby som hadde 985 innbyggere i 2022 og er oppkalt etter den greske byen KorinthosPeloponnes. Landsbyen fikk navn i 1788 etter dikteren Jens Baggesens hus, som senere ble Korinth Kro. Korinth var stasjon på Ringe–Faaborgbanen i perioden 1882–1962.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg