Félix Nadar

Faktaboks

Félix Nadar
egentlig Gaspard Félix Tournachon
Uttale
nadˈar
Født
5. april 1820, Paris, Frankrike
Død
21. mars 1910, Paris, Frankrike
Honoré de Balzac, fotografert av Felix Nadar.
Honoré de Balzac
Av .

Franz Liszt, fotografert av Nadar i 1886.

Av /NTB Scanpix ※.

Félix Nadar var en fransk fotograf, forfatter og kariakaturtegner, først og fremst er kjent for sine fotografiske portretter som anes for å være blant de aller beste som ble tatt på 1800-tallet.

Han studerte medisin i Lyon som ung, men da farens forlag gikk konkurs i 1838 ble han nødt til å tjene til livets opphold selv. Han begynte å skrive avisartikler som han signerte Nadar og i 1842 slo han seg ned i Paris der han solgte karikaturtegninger til humormagasiner.

Nadar begynte som illustratør, og opprettet i 1853 et portrettstudio. Han hadde teft for artisteri og PR, malte hele huset rødt og navnet med gigantiske bokstaver på veggen. Studioet var en sukesss fra første stund, ble et lokalt landemerke og fast møtepunkt for intelligensiaen. Nadar fotograferte blant andre Sarah Bernhardt, George Sand, Eugène Delacroix, Honoré de Balzac, Charles Baudelaire, Théophile Gautier og Alexandre Dumas.

Impresjonistene holdt i 1874 sin første utstilling i Nadars atelier. Utstillingen vakte stor furore, men slik oppmerksomhet var bare godt for forretningsdriften. Nadar kjempet for og med impresjonistene hele sitt liv og hjalp dem blant annet med penger.

Nadar var en utrettelig innovatør, og i 1855 patenterte han ideen om å bruke flyfoto i kartlegging og overvåking. Først tre år senere, i 1858, lykkes han i å få tatt et vellykket flyfoto, fra ballong. Han var også den første som fotograferte i elektrisk lys, og mange andre tilsvarende tekniske eksperimenter.

I 1886 utførte han det første fotografiske intervjuet da den franske forskeren Michel-Eugène Chevreuls (1786–1889) svar på Nadars spørsmål ble tekstet på bildene.

Félix Nadar skrev også romaner, essays, satirer og selvbiografiske verk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg