Faktaboks

Félix Nadar
egentlig Gaspard Félix Tournachon
Uttale
nadˈar
Født
5. april 1820, Paris, Frankrike
Død
21. mars 1910, Paris, Frankrike
Selvportrett ca. 1855

Félix Nadar var en fransk fotograf, forfatter og karikaturtegner, først og fremst kjent for sine fotografiske portretter som anses for å være blant de aller beste som ble tatt på 1800-tallet.

Bakgrunn

Gaspard Félix Tournachon studerte medisin i Lyon som ung, men da farens forlag gikk konkurs i 1838, ble han nødt til å tjene til livets opphold selv. Han begynte å skrive avisartikler som han signerte Nadar, og i 1842 slo han seg ned i Paris der han solgte karikaturtegninger til humormagasiner.

Nadar begynte som illustratør og opprettet et portrettstudio i 1853. Han hadde teft for artisteri og PR, malte hele huset rødt og navnet med gigantiske bokstaver på veggen. Studioet var en suksess fra første stund og ble et lokalt landemerke og fast møtepunkt for intelligensiaen.

Impresjonistene holdt i 1874 sin første utstilling i Nadars atelier. Utstillingen vakte stor furore, men slik oppmerksomhet var bare godt for forretningsdriften. Nadar kjempet for og med impresjonistene hele sitt liv og hjalp dem blant annet med penger.

Foto

Claude Debussy
Den franske komponisten Claude Debussy, fotografert av Felix Nadar.
Av /gallica.bnf.fr/Bibliothèque nationale de France.
Honoré de Balzac
Honoré de Balzac, fotografert av Felix Nadar
Honoré de Balzac
Av .
Franz Liszt

Franz Liszt, fotografert av Nadar i 1886

Av /NTB Scanpix ※.

Nadar fotograferte blant andre Sarah Bernhardt, George Sand, Eugène Delacroix, Honoré de Balzac, Charles Baudelaire, Théophile Gautier og Alexandre Dumas.

Han var en utrettelig innovatør, og i 1855 patenterte han ideen om å bruke flyfoto i kartlegging og overvåking. Først tre år senere, i 1858, lykkes han i å få tatt et vellykket flyfoto, fra ballong. Han var også den første som fotograferte i elektrisk lys og utførte mange andre tilsvarende tekniske eksperimenter.

I 1886 utførte han det første fotografiske intervjuet da den franske forskeren Michel-Eugène Chevreuls (1786–1889) svar på Nadars spørsmål ble tekstet på bildene.

Litteratur

Nadar skrev også romaner, essays, satirer og selvbiografiske verk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg