Sarah Bernhardt

Faktaboks

Sarah Bernhardt

Henriette-Rosine Bernard

Uttale
bærnˈaːr
Født
23. oktober 1844, Paris
Død
26. mars 1923, Paris

Sarah Bernhardt som Marguerite Gautier i Kameliadamen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sarah Bernhardt var en fransk skuespiller som ble en av sin tids aller mest berømte kvinner.

Hun ble født i Paris, og var datter av en kurtisane, Julie Bernardt, og en ukjent far. Som ung ble Bernhardt sendt på klosterskole i nærheten av Versailles, men i 1860 begynte hun utdannelsen ved Le Conservatoire national de musique et de déclamation i Paris. Etter hvert ble hun student ved teatret Comédie-Française der hun debuterte som skuespiller i 1862 i Jean Racines Iphigénie. Etter at hun falt i unåde ved teatret for å ha fiket til en medskuespillerinne, flyttet hun til Belgia. Her ble hun elskerinnen til fyrsten av Ligne, som hun fikk sønnen Maurice med.

I 1866 returnerte hun til teatret etter å ha sikret en kontrakt med Théâtre de l’Odéon. Da teatret stoppet all forestillingsvirksomhet ved utbruddet av den fransk-prøyssiske krig i 1870, skal Bernhardt ha gjort om teatret til et sykehus og pleiet soldater som var skadet på slagmarken. I 1872 skal hun ha forlatt Théâtre de l’Odéon til fordel for Comédie-Française, hvor hun gjorde suksess i store dramatiske roller.

Utover på 1870-tallet turnerte hun over hele Europa, og i 1880 dro hun for første gang til USA og Canada. Senere på 1880-tallet turnerte hun Sør-Amerika. Det var denne utstrakte turnévirksomheten som gjorde henne verdensberømt i en tid før massemediene. I 1888 kom hun for første gang til Norge, og hun skal ha spilt på Nationaltheatret i 1902.

Samtidig som hun reiste verden rundt, hadde hun base i Paris hvor hun etter hvert dannet sitt eget teater, Théâtre Sarah-Bernhardt. Her gjorde hun flere kunstneriske nyvinninger, og er kanskje mest kjent for selv å ha spilt tittelrollen i William Shakespeares Hamlet i 1899. Teatret beholdt navnet etter at hun døde og sønnen Maurice tok over ledelsen. Da nazistene okkuperte Frankrike under andre verdenskrig, endret de navnet til Théâtre de la Cité på grunn av Bernhardts jødiske opphav.

Bernhardt fortsatte karrieren helt frem til sin død i 1923. Selv etter at hun måtte amputere et ben fordi hun fikk koldbrann i det etter en sceneskade, fortsatte hun å spille. Hun gjorde også flere roller i stumfilm mot slutten av karrieren.

Sarah Bernhardt fikk også en kake oppkalt etter seg. Sarah Bernhardt-kaken består av mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladetrekk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg