Faktaboks

Eva Braun

Eva Anna Paula Hitler. Født Eva Anna Paula Braun.

Født
6. februar 1912, München, Kongeriket Bayern (nå Tyskland)
Død
30. april 1945, Berlin, Nazi-Tyskland (nå Tyskland)
Eva Braun
Eva Braun var en tysk fotograf og modell, best kjent som Hitlers livsledsager. Foto av Braun fra hennes egen kolleksjon.
Eva Braun
Av /NTB.

Eva Braun var en tysk fotograf og modell, som er best kjent som Adolf Hitlers livsledsager. De var kjærester fra mai 1935, selv om forholdet nok startet allerede ved årsskiftet 1931–1932. De giftet seg 29. april 1945, og begikk selvmord sammen halvannet døgn senere.

Braun blir ofte omtalt som Nazi-Tysklands best bevarte hemmelighet, siden Hitler holdt henne unna offentligheten. Forholdet dem imellom var ganske turbulent i de tidlige årene, mens det er sterke indikasjoner på at hun ble svært viktig for ham mot slutten. Hennes filmer og fotografier er blant de visuelle kildene vi har til livet ved Berghof, Hitlers tilholdssted i de bayerske alpene like ved byen Berchtesgaden, som er omtrent 180 kilometer sørøst for München i Bayern.

Bakgrunn

Braun ble født i München 6. februar 1912, og var den midterste av de tre døtrene til Franziska Kronberger (1885–1976) og Friedrich Braun (1879–1964). De to søstrene het Ilse (1909–1979) og Margrete (1915–1987), oftest kalt Gretl. Eva skal også ha vært både en god svømmer og skiløper. Hun arbeidet som assistent og modell for fotografen Heinrich Hoffmann (1885–1957) i slutten av tenårene, og beholdt interessen for film og fotografering livet ut. Det var hos Hoffmann hun i oktober 1929 møtte Adolf Hitler for første gang.

Politisk rolle

Eva Braun og Adolf Hitler
Eva Braun med Adolf Hitler sommeren 1942.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Braun var ikke nazist, og heller ikke aktivt politisk interessert på noen måte. I stedet skal hun ha snakket om fotografi og film når den innerste sirkelen møttes for hyggekvelder på Berghof. Politisk sett var det heller Magda Göbbels, gift med Joseph Göbbels, som var førstedame i Det tredje riket. Eva Braun spilte heller ikke rollen som den mer symbolske livsledsager, slik Vidkun Quislings kone Maria Quisling kan forstås, eller den siste, offisielle elskerinnen på lik linje med Clara Petacci hos Benito Mussolini. Braun var heller ikke like aktiv som Diana Mosley, den britiske fascisten Oswald Mosleys kone, i å fremme den fascistiske ideologien.

Braun var først og fremst Hitlers ledsager, og det er usikkert hvor nært forholdet mellom de to faktisk var. Uansett var hun kvinnen han kunne kontrollere og ha som hemmelighet, for Eva Braun var i stor grad skjult for den tyske offentligheten fram til de siste månedene av sitt liv. Dette ser vi også i hvor lite hun er omtalt i både tysk og norsk media sammenlignet med de andre til samme tid. Hitler argumenterte selv for at han var mot ekteskap for egen del, siden han så seg selv som fullt og helt viet til Tysklands skjebne. I hvilken grad det hadde andre grunner er det vanskelig å si noe om.

Livet med Hitler

Eva Braun med kamera
Eva Braun likte å fotografere, og hennes filmer og fotografier er blant de visuelle kildene vi har til livet ved Berghof, Hitlers tilholdssted. Bildet viser Braun med kamera på verandaen på Berghof, trolig i 1937.
Eva Braun med kamera
Av /AKG-images/NTB.
Mussolini og Hitler, 1940
Eva Braun tok dette bildet av Benito Mussolini og Adolf Hitler i München, juni 1940.

Samtidig passet Hitler alltid på at det var et rom til Braun der han oppholdt seg mest, det være seg i München, Berlin eller ved Berghof. Sistnevnte var det eneste stedet hun reelt sett kunne delta på lik linje med andre i en indre sirkel, men kun når det ikke var gjester utenfra til stede. Forholdet mellom de to ser ut til å ha hatt sine utfordringer, særlig i de tidlige årene, utfra hennes egne dagbøker og handlinger. Allerede før hun flyttet til Berghof hadde hun to ganger forsøkt å ta sitt eget liv, mer for å fange Hitlers oppmerksomhet enn utfra noe reelt dødsønske, ser det ut til. Andre rapporterte om hans utfordrende oppførsel når andre kvinner var til stede, ved at han ofte helt overså Braun og i stedet ga komplimenter til og flørtet med andre. Under andre verdenskrig ser det derimot ut til at båndet dem imellom ble sterkere, og i tider hvor Hitler var pessimistisk skal han ha bemerket at han kun hadde Eva Braun og hunden Blondi som sine nære i denne verden. Samtidig skal han aldri ha omtalt det som noe mer enn ekte vennskap.

Giftermål og selvmord

Tidspunktet for når Eva Braun ankom Berlin våren 1945 er usikkert, datoene varierer fra februar til tidlig april. Derimot vet vi at hun var der 20. april og overtalte Hitler til å la andre feire fødselsdagens hans som vanlig. Hun skrev et brev til søsteren Gretl 23. april for å fortelle at hun hadde bestemt seg for å dø ved Hitlers side, og alt tyder på at selvmordspakten bygget på en gjensidig avgjørelse. Litt etter midnatt den 29. april 1945 giftet de seg i Førerbunkersen. De ble viet av Walter Wagner, et medlem av bystyret i Berlin, utnevnt den dagen til dommerfullmektig for å kunne gjennomføre seremonien. Joseph Göbbels og Martin Bormann var vitner. Alt tyder på at dette ekteskapet var noe Braun ønsket, og som Hitler nærmest ga henne som gave for hennes lojalitet. Halvannet døgn senere fullførte de selvmordspakten, han med pistol og hun ved å bite igjennom en giftampulle med blåsyre (hydrogencyanid).

Framstillinger av Eva Braun

Eva Braun
En scene fra den sovjetiske filmen Padenije Berlina (Berlins fall) fra 1950. I filmen spilte Marina Kovaljova Eva Braun og Vladimir Saveljev Adolf Hitler.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Eva Braun har ofte blitt framstilt eller beskrevet som en noe enkel kvinne som først og fremst likte fine kjoler, sjampanje og fest. Det er i hovedsak dette inntrykket man får av henne for eksempel i den britiske TV-serien The Rise of Evil (2003, hvor hun ble spilt av Zoe Telford). Senere har historikere og andre fått et mer nyansert bilde av Eva Braun, noe som fanges godt opp i filmen Der Untergang, på engelsk Downfall, fra 2004. Dette er basert på en bok av en av Hitlers sekretærer, Traudl Junge, og tar for seg de siste dagene i Førerbunkersen i april 1945 (Braun ble spilt av Juliane Köhler).

Brauns eget filmmateriale har blitt brukt i dokumentarer, da gjerne rettet inn mot livet ved Berghof og for å belyse hvordan Hitler og hans krets hadde det der. Noen engelskspråklige eksempler er Eva Braun (1998), Eva Braun: Her Life with Adolf Hitler (1996) og Eva Braun: Hitler’s mistress (1991).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lambert, Angela (2008). Eva Braun. Oslo: Cappelen Damm AS.
  • Gun, Nerin E. (1968). Eva Braun: Hitler’s Mistress. New York: Meredith Press.
  • Görtemaker, Heike B. (2011). Eva Braun. Life with Hitler. New York: Alfred A. Knopf

Kommentarer (2)

skrev Henrik V. Nordbø

Hei! Er det ikke litt misvisende å bruke et bilde av en skuespillerinne i rollen som Eva Braun i denne artikkelen, enn å bruke et bilde av selve personen? Bildet som er benyttet i denne artikkelen er fra den russiske filmen "Padeniye Berlina" (Berlins fall) som ble utgitt i 1950, og kvinnen i bildet er Marina Kovaliova i rollen som Eva Braun.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for innspill, jeg er enig med deg. Jeg har nå skrevet en oppklarende tekst til bildet fra filmen og lagt til et blide av virkelighetens Eva Braun øverst. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg