Faktaboks

Erling Revheim
Født
11. mai 1946, Ytre Arna
Portrettbilde
Erling Revheim
Portrettbilde
Av .

Erling Revheim er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han har jobbet med både norsk og utenlandsk møbelindustri. Mest kjent er stolen Avenue, som er solgt i mer enn 500 000 eksemplarer.

Utdanning

Revheim er utdannet ved Bergen Kunsthåndverksskole med diplomeksamen 1972. Kort tid etter diplomarbeidet var levert, deltok Revheim i Bransjerådets Møbelkonkurranse (1972/1973). Armlenestolen med mottoet 55/R fikk hederlig omtale. Stolen er i tidstypisk bøyet stålrør med armlene og setekonstruksjon i kanvasstoff. At Revheim ikke nådde til topps, kan skyldes at i konkurransen deltok ringrever som Bjørn A. Larsen, Terje Meyer og Ingmar Relling, men også nykomlinger som Jan Erik Lindgren. Stolen ble vist på Møbeldagene 1973.

Designer for Viken og Låte møbelfabrikker

Stol
Erling Revheims Piruett for Låte Møbelfabrikk føyer seg inn i rekken stoltyper med uvanlig høy rygg fra midten av 1980-årene.
Stol
Av .

Samme år Revheim var ferdig med studiene, begynte han å designe for Viken Møbelfabrikk. Først ut var Seksjon 73. Seksjonen er tidstypisk både i stil og utførelse. Året den ble lansert, var den å få i tre ulike typer underskap og fire typer overskap. Av finertyper kunne man velge i wengé og nøtt. I det samme tidsrommet formga Revheim spisestuen Bjørn og sengen Therese.

Senere ble Låte Møbelfabrikk en viktig oppdragsgiver. Fra 1978 kommer stolen Profil. Den er i laminert tre med forbein som går opp i armlene med festepunkter i bakre bein og rygg. Stolen er med kraftig polstret sete og rygg for lang og god sittekomfort. Profil ble utviklet til en møbelserie, med blant annet sovesofa, hvilestol og bord. Serien solgte mest til institusjonsmarkedet.

Revheim har også levert bidrag i postmodernismens ånd. Spesiell er Piruett for Låte Møbelfabrikk. Stolserien består av en rekke høyryggede stoler. Trenden med slike høyryggede modeller tok utgangspunkt i Charles Rennie Mackintosh arts and crafts-stoler fra sent 1800-tallet. Elegant er Revheims Piruett 1 med svakt buet rygg og meiebein- og armlenekonstruksjonen som er utført i én form. Piruett 3 derimot er med asymmetrisk rygg og står ut som en mer original skapning.

Spiral for Møremøbler

Møbel
Møbelserien Spiral for Møremøbler er barn av 1980-årenes postmodernistiske uttrykk.
Møbel
Av .

I 1980-årene var Møremøbler (nå Fora Form) en av de mest progressive møbelprodusentene. Peter Opsvik, Svein Gusrud og Sven Ivar Dysthe var blant firmaets frilansdesignere. For firmaet formga Revheim lenestolen og sofaen Spiral. Den kjennetegnes av ryggen som går som en spiral fra forbein, og videre som rygg og vange. Samtidig som den er forankret i postmodernismen, har den røttene i 1930-årenes funksjonalisme.

Samarbeid med Hans Christian

I en periode samarbeidet Revheim med designeren Hans Christian. Ideen kom opp da de hadde kontorer i to nabohus i Bergen sentrum. I tillegg møttes de jevnlig. På tross av samarbeidet jobbet de adskilt, men delte på tegnearbeid og inntekter. En av deres felles modeller var hvilestolen Vatne 136, produsert av Vatne Møbler rundt 1990. Stolen har en sirkulær fot i lær og søyle i forkrommet metall. Vatne 136 er trukket i lær, som foten, likeså fotskammelen. Formspråket er beslektet med amerikansk design fra 1920-/1930-årene.

Et annet fellesprosjekt er armstolen Galant for Sørliemøbler (rundt 1985). Foten er en hesteskoform i laminert tre. Ryggen er i ett stykke, helt fra foten og til toppen. Stolen har et nøytralt preg tilpasset offentlig interiør. De ble også engasjert av Georg Eknes om å lage en regulerbar barnestol med understell i metall, men denne ble ikke realisert.

Avenue og andre møbler

Møbel
Erling Revheims Avenue har solgt i mer enn 500 000 eksemplarer. I 1986 prydet stolen forsiden til det internasjonale tidsskriftet Interiors.
Møbel
Av .

Størst suksess har Revheim hatt med stolen Avenue. Modellen ble presentert hos Hove Møbler. Etter stolen kom i produksjon rundt 1985, ble den kort tid etter lisensprodusert av Kimball i USA. Stolen er med tykt polstret sete og rygg. Den første av elleve ryggvarianter er vifteformet. Etter Hove misligholdt avtalene med Revheim, fikk han tilbakeført produksjonsrettighetene. Stolen ble videre produsert av Kimball og et firma i Oseania. I alt har Avenue solgt i mer enn 500 000 eksemplarer.

Fra 1984 og utover har Revheim jobbet under merkenavnet Signature design med oppdragsgivere fra USA, New Zealand og Malaysia. Siden år 2000 har han vært engasjert av Forsvarets Logistikk Organisasjon. For de har Revheim i hovedsak arbeidet med interiørplanlegging. Andre produsenter opp gjennom årene har vært HBH Møbler, Skjåk Snekkeri, Helland Møbler og Reikerås Industri.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg