Charles Rennie Mackintosh

Faktaboks

Charles Rennie Mackintosh
Uttale
mˈækintåʃ
Født
7. juni 1868, Glasgow, Storbritannia
Død
10. desember 1928
London, Storbritannia

Prosjekt til hus for en kunstvenn, 1901 (ark. tegn.)

Charles Rennie Mackintosh
Av .

Artikkelstart

Charles Rennie Mackintosh var en britisk (skotsk) arkitekt og møbeldesigner, den ledende i utviklingen av den såkalte Glasgow Style. Han arbeidet i arkitektfirmaet Honeyman and Kepple fra 1889 og ble partner der fra 1904.

Hans enkle, japanskinspirerte stil, nesten uten dekor, var en reaksjon mot Arts and Crafts Movement. Både som arkitekt og som møbeldesigner fikk han stor innflytelse på den samtidige art nouveau- og jugendbevegelsen på kontinentet, særlig i Østerrike. Hans verker ble omkring århundreskiftet utstilt på Wiener Secession og influerte denne bevegelsen. I enkelte mindre prosjekter formet han rom som foregrep og innvarslet både russisk konstruktivisme og den nederlandske de Stijl. Noen av hans møbler produseres fortsatt.

Hans hovedverk er Glasgow School of Art (1897–99 og 1907–09). Dessuten tegnet han Tea Room for Miss Cranston i Glasgow (1897–1911) og Hill House i Helensburgh (1902–1903). Som Art nouveau-pioner i Skottland, var hans arbeider preget av kubiske bygningskropper og ornamentikk preget av kvadrater og bruk av sort og hvitt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thomas Howarth: Charles Rennie Mackintosh and the Modern Movement, London 1952 (anmeldt av Stephan Tschudi-Madsen: Pent om stygt, «Byggekunst» 1953, tillegget s. 27, ny utg. 1977;
  • Roger Billcliffe: Charles Rennie Mackintosh: The Complete Furniture, Furniture Drawings, and Interior Designs, 1979.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg