Erik Mykland

Faktaboks

Erik Mykland
Myggen
Født
21. juli 1971, Risør
23. juni 1998 regnes som en merkedag i norsk fotball. Det var den dagen Norge slo det legendariske landslaget til Brasil 2-1 i de innledende rundene til VM. Her er daværende landslagssjef Egil Olsen foran troppen på 22 mann som ble med til VM i 1998.
Bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Gunnar Halle, Egil Østenstad, Ståle Solbakken, Henning Berg, Håvard Flo og Erik "Myggen" Mykland. I midten fra venstre: assistentrener Bjørn Hansen, Tore André Flo, Jostein Flo, Ronny Johnsen, Dan Eggen, Vidar Riseth, Erik Hoftun. Foran fra venstre: Ole Gunnar Solskjær, Øyvind Leonhardsen, Espen Baardsen, Frode Grodås, Thomas Myhre, Roar Strand, Vegard Heggem og Jahn Ivar "Mini" Jakobsen.
/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Erik Mykland er en tidligere norsk fotballspiller, sentral midtbanespiller eller indreløper med kallenavn «Myggen». Mykland spilte blant annet andreomgangen da Norge slo Brasil 2–1 under VM i Frankrike i 1998. Under EM i Belgia/Nederland i 2000, ble han kåret til banens beste spiller av UEFA i to av Norges tre kamper.

Fakta

  • A-landskamper: 78 (1990–2000). Mål: 2.
  • Klubber: Bryne (1989), Start (1989–96, 2008–09), Utrecht (lån 1995), Linz (1996–97), Panathinaikos (1997–2000), 1860 München (2000–01) og FC København (2002–04). Ungdomsklubb: Risør.

Spillestil

Erik Mykland er kanskje Norges beste tekniske spiller gjennom tidene, med fantastiske driblinger, lynraske eller lure vendinger og uventede gjennombruddspasninger. Han var i tillegg løpssterk, fotballintelligent, arbeidet hardt og var god defensivt. Hans evne til å lese spillet gjorde at han ofte brøt motstanderens ballbane, skapte overganger og overtall, noe som var et av kjernepunktene i Drillos og Sembs filosofi om gjennombruddhissighet.

Karriere

Erik Mykland spilte i alle de tre sluttspillene Norge deltok i fra 1994 til 2000, VM i 1994 i USA, VM i 1998 i Frankrike og i EM i 2000 i Belgia og Nederland. I den siste turneringen var han Norges klart beste spiller.

I sin karriere spilte Mykland i hele seks forskjellige land: Norge, Nederland, Østerrike, Hellas, Tyskland og Danmark og fikk med seg ett dansk seriemesterskap samt to seriesølv med Panathinaikos i Hellas. Etter et opphold fra fotballen i fire år, prøvde han å gjøre et comeback med Start i 2008, men ga seg etter noen kamper, da han fant ut at han ikke klarte å komme opp på samme nivå som tidligere.

Utenom banen var Mykland til tider kontroversiell, blant annet forårsaket av uttalelser om at han selv mente at han ikke var en toppidrettsutøver samt at han hadde et avslappet forhold til røyking og alkohol, forhold som flere ganger kom opp i media.

Etter at han la opp, har han blant annet tatt opp problemer knyttet til den vanskelige hverdagen som møter idrettsutøvere etter at karrieren er over.

Mykland har vært fotballkommentator i TV2, trener for aldersbestemte lag i Agder fotballkrets og spillende trener for Risør. Han driver også «Myggen fotballskole» for barn på Kjempesteinsmyra i Risør.

I 1996 laget Thomas Robsahm dokumentarfilmen Myggen om ham. Håvard Rem skrev biografien og bestselgeren Erik Mykland: oppvekst, livsstil, EM 2000, spillestil i 2000. I 2008 skrev Mykland boka Best med ball sammen med Viggo Strømme og Kristofer Hæstad.

Meritter på landslaget

Mykland er én av tre spillere som var på banen for Norge i alle de tre internasjonale mesterskapene fra 1994 til 2000, til sammen ni kamper, tre i hvert mesterskap. De andre to med samme bragd er Stig Inge Bjørnebye, også med ni kamper og Henning Berg med åtte.

Meritter i klubbfotball

Mykland ble dansk seriemester med FC København i 2003.

Personlige meritter

Under EM i 2000 ble Erik Mykland av UEFA kåret til banens beste spiller i kampene mot Spania og Slovenia. Han ble kåret til Årets Kniksen for 2000 på Idrettsgallaen og fikk Kniksenprisen som Årets midtbanespiller i 1992. Han ble av VG kåret til Årets spiller i eliteserien i 1992 og Årets midtbanespiller i 1990. Med sine 78 landskamper er Mykland nummer 11 på norgesstatistikken. Se Gullklokka.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg