Faktaboks

Enheduanna

En-hedu-anna

Rund skive dedikert til Enheduanna

Utstilt i Penn Museum. University of Pennsylvania.

Rund skive dedikert til Enheduanna
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Enheduanna var en akkadisk prinsesse og prestinne, og verdens første kjente forfatter av religiøse hymner. Hun var datter av kong Sargon av Akkad (cirka 2334–2279 fvt.), og bidro sterkt til å styrke farens posisjon og samle de forskjellige bystatene i Sumer, blant annet gjennom å representere flere ulike guder og gudinner.

Enheduanna var både prestinne for måneguden Nanna (den babylonsk/assyriske Sin) i Ur, og for både Anu og Inanna i bystaten Uruk. Hun skrev mer enn førti hymner og later til å ha hatt en betydelig rolle som teolog. Flere av hymnene forteller både en historie og gir inntrykk av at det var viktig for Eneheduanna å forene den sumeriske og den akkadiske kulturen. Selv om Sargons innskrifter ble skrevet på akkadisk, skrev Enheduanna sine hymner på sumerisk. Hymnene var ikke kun beregnet på kvinner, de ble både kopiert og oversatt i de mange skriverskolene i det gamle Mesopotamia. Mange kopier er overlevert for ettertiden.

Enehduanna ble etter alt å dømme høyt æret gjennom hele sin mer enn førti år lange tjeneste som øverste prestinne. Det er funnet flere sylindersegl (stempler) med hennes navn. Disse kan dateres til hennes egen levetid. Praksisen med å utnevne kongens døtre til høye religiøs embeter later til å ha fortsatt under Sargons etterfølgere.

Hymner

Enheduanna har etterlatt seg flere hymner til gudene, men hennes mest kjente verk er nok den store lovprisningen som er rettet til gudinnen Inanna (senere kalt Ishtar). Lovprisningen til Inanna gir et mangeslungent bilde av denne gudinnen og fremhever ikke hennes erotiske aspekt, men hennes rådighet over skjebnetavlene, hennes makt, grusomhet og hevnlyst. Hun en er som kan fremkalle fryktelige stormer, få jorden til å skjelve, legge opprørske land øde og drepe gjennom sitt blikk. Hun krever hengivenhet og tilbedelse og truer med at de som ikke ærer henne blir straffet ved at deres hustruer ikke lenger vil lenge være kjærlige mot dem om natten. Men Inanna fremstår også som en som man kan søke hjelp og trøst hos, hvis man bare gir henne den tilbedelsen hun krever.

Enheduannas hymner finnes i dag i mange ulike versjoner og oversettelser, både i bokform og på internett.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Enheduannas dikt "til Inanna" er gjendiktet og publisert i Braarvig, Jens (red.), Sumeriske tekster, i serien Verdens hellige skrifter. Bokklubben 2006.
  • Pritchard, James e. (red.) Ancient Near Eastern Texts Relating to the Old Tstament (ANET). Princeton, New Jersey 1969.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg