sylindersegl

sylindersegl fra Ur (ca. 2600–2400 fvt.) og moderne avtrykk. Bildet viser kampen mellom en helt og forskjellige farlige dyr. Tilhører British Museum, utlånt til Pergamonmuseet i Berlin.
sylindersegl
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sylindersegl, eller rullesegl, er en liten sylinder med innrisset bilde eller kileskrift, brukt i Mesopotamia fra cirka 3500 fvt. helt frem til århundrene før vår tidsregnings begynnelse. Sylinderseglene ble rullet over leire eller keramikk og etterlot seg et opphøyet avtrykk. Det finnes både forretningsmessige tekster og vakre bilder som knyttes til religiøse forestillinger. Skriften var speilvendt, slik at avtrykket ble riktig.

Sylinderseglene kunne være laget av mange forskjellige materialer, som stein, glass, ametyst, eller lapis lazuli, og hadde oftest et hull, slik at de kunne bæres rundt halsen. De hadde mange bruksområder, både til administrative oppgaver, som smykker og som amuletter. Det er funnet en nærmest uoverskuelig antall slike sylindersegl, samt avtrykk av slike, i forbindelse med utgravninger i hele Midtøsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg