sylindersegl
sylindersegl fra Ur (cirka 2600–2400 fvt.) og moderne avtrykk. Bildet viser kampen mellom en helt og forskjellige farlige dyr. Tilhører British Museum, utlånt til Pergamonmuseet i Berlin.
sylindersegl
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sylindersegl, eller rullesegl, er en liten sylinder med innrisset bilde eller kileskrift, brukt i Mesopotamia fra cirka 3500 fvt. helt frem til århundrene før vår tidsregnings begynnelse. Sylinderseglene ble rullet over leire som så ble brent til keramikk og etterlot seg et opphøyet avtrykk. De kan ha både kileskriftekst og vakre bilder. Skriften var speilvendt, slik at avtrykket ble riktig vei.

Sylinderseglene kunne være laget av mange forskjellige materialer, som stein, glass, ametyst eller lapis lazuli. De ble hovedsakelig brukt til å forsegle varer i krukker, kurver og poser. De hadde ofte et hull gjennom langsiden, slik at de kunne bæres rundt halsen, og ble brukt som smykker og amuletter. Sylindersegl ble også lenge brukt parallelt med runde stempler. Både synlindersegl og runde stempler kan gi mye informasjon som dagliglivet, landbruk, handel og om religiøse forestillinger.

Den tidlige skriften er på sumerisk. Etter hvert som kileskriften ble videreutviklet, kunne den også brukes til å skrive andre språk enn sumerisk. Sylinderseglene ble derfor brukt i andre land i Midtøsten. De første rulleseglene som er funnet er fra byen Uruk i dagens Irak og fra Susa i det sydvestlige Iran, og er fra midten av 3000–tallet fvt. Det er også funnet sylindersegl og avtrykk av slike i hele området, helt fra Egypt, Israel og det østlige Tyrkia til Iran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg