Emin Pasja

Faktaboks

Emin Pasja
egentlig Eduard Schnitzer
Uttale
emˈin pasja
Født
1840
Død
1892
Foto fra 1875.
Av .

Artikkelstart

Emin Pasja var en tysk lege, forsker og koloniadministrator. Pasja ble født inn i en jødisk familie i Schlesien, og utdannet seg som lege, men fikk ikke praktisere grunnet familiens tro. Han meldte seg derfor til tjeneste i Albania i det Det osmanske riket og tok navnet Emin Pasja. I 1874 reiste Emin Pasja til Egypt og Kairo, og siden oppover Nilen til Khartoum, hvor han møtte den britiske offiseren Charles George Gordon.

Kediven av Egypt utnevnte Pasja til guvernør over den tyrkisk-egyptiske Ekvatorialprovinsen i dagens Sør-Sudan i 1878. Etter Mahdiens opprør i 1883 ble forbindelsen nordover til Kairo brutt, og Emin Pasja ble isolert i Wadelai i dagens Uganda. Fra Wadelai sendte Pasja flere brev om sine opplevelser i Ekvatorialprovinsen, og Mahdiens opprør. Brevene vakte oppsikt og i 1887 ble det sendt en redningsekspedisjon opp Kongofloden fra den vestafrikanske kysten, ledet av den amerikanske eventyreren Henry Morton Stanley. Emin Pasja lot seg noe motvillig redde, og fulgte året etter Stanley ned til Zanzibar.

I mars 1890 gikk han i tysk tjeneste i spissen for en stor ekspedisjon til provinsen som han tidligere hadde vært guvernør for. Målet var å sikre Tyskland dette territoriet og derfra etablere en forbindelse med det tyske protektoratet i dagens Kamerun. Han trengte imidlertid inn på Kongostatens område, og der ble han innblandet i de belgisk-arabiske stridighetene. Emin Pasja ble drept i Kongo i 1892.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg