Faktaboks

Muhammad Ahmad ibn Abd Allah al-Mahdi
Uttale
mˈahdi
Født
1844
Død
1885
Muhammad Ahmad
Muhammad Ahmad, tegning fra 1800-tallet.
Av .

Muhammad Ahmad ibn Abd Allah al-Mahdi var skaperen av en uavhengig muslimsk stat som inkluderte store deler av dagens Sudan. Han var sterk motstander av det tyrkisk-egyptiske styret i landet og hadde som mål å gjøre slutt på den utenlandske okkupasjonen og det han oppfattet som en besudlet tolkning av islam. I 1881 erklærte han seg som al-Mahdi, som betyr 'rettledet av Gud' på arabisk. Det er en religiøs tittel knyttet til messianske forventninger i islam.

Al-Mahdis religiøse bevegelse var opphavet til en bred nasjonal oppstand i 1883. Territoriet mellom Rødehavet og Darfur kom gradvis under opprørernes ('ansar' som betyr hjelpere på arabisk) kontroll. I 1885 ble den osmanske hovedstaden Khartoum inntatt. I 1884 prøvde mahdistene å erobre Sør-Sudan, men Mahdia-staten fikk aldri effektiv kontroll over dagens Sør-Sudan sør for Fashoda. Al-Mahdi døde samme år, og hans etterfølger ('khalifa' på arabisk), Abdallahi Ibn Muhammad, utviklet administrasjonen av den mahdiske staten. Omdurman, Khartoums naboby, ble den nye hovedstaden. Khalifa led nederlag for de anglo-egyptiske styrkene i 1898, og Sudan kom under Det anglo-egyptiske kondominatet. Likevel fortsetter den mahdiske ideologien å ha sterk innflytelse i Sudan i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg