Faktaboks

Elin Anna Labba
Født
30. oktober 1980, Giron/Kiruna
Elin Anna Labba, 2021
Elin Anna Labba, 2021
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Elin Anna Labba er en samisk journalist fra Kiruna i Nord-Sverige. Hun debuterte som forfatter i 2020 med sakprosaboka Herrarna satte oss hit: om tvangsförflyttnigarna i Sverige. Den er også utgitt på nordsamisk med tittelen: Hearrat dat bidje min: bággojohtimiid birra (2020). For boken ble hun tildelt Sveriges største litteraturpris, Augustpriset for beste sakprosabok for 2020.

Herrarna satte oss hit

Boka Herrarna satte oss hit forteller en lite kjent historie om tvangsforflytnigene av reindriftssamiske familier fra svensk side. Dette var familier som i århundrer hadde hatt sommerbeiter på norsk side av grensen. Etter at Norge ble en selvstendig nasjon i 1905, ville staten markere at landet skulle brukes av norske innbyggere, og ønsket å begrense antall rein som vandret mellom nasjonene. I 1919 ble Norge og Sverige enige om en ny felles reinbeitekonvensjon. Samme år startet den svenske staten tvangsforflytningene av nordsamer, særlig tilhørende Karesuando-området, til områder lengre sør i Sverige. Dette var områder i Norrbotten, Västerbotten og Jämtland. Forfatteren tilhører selv en familie som ble tvangsforflyttet på 1920-tallet.

Boka bygger på en lang rekke fortellere, nesten 100 intervjuer med samer som opplevde å bli tvangsforflyttet, og med barn og barnebarn av tvangsforflyttede. Boka inneholder også en stor mengde dokumenter og historiske fotografier. Forfatteren lar personenes egne historier komme fram. Stemmene til kvinnene og barna er sterkt tilstede i historiene. Mange av de som fikk ordren om å flytte sørover i Sverige, så aldri sitt sommerland igjen. Familier ble splittet. Noen fikk bli og noen måtte dra. Selv om disse samene var svenske statsborgere, følte mange at deres sommerland i Norge var deres hjem. Labba skriver at hun måtte bare godta at tekstens form ble slik hele den samiske historien er, som et skallebånd som noen har kappet over med øks.

Omfanget av tvangsforflyttede var stort, og foregikk helt inn på 1950-tallet. Tvangsforflytningen har skapt konflikt ikke bare mellom den svenske staten og samer som ble tvunget til å forlate sine hjem, men også mellom de tvangsforflyttede og samene som allerede bodde i områdene de kom til. Denne delen av den samiske/norske historien er lite kjent også i Norge.

Utmerkelser

  • Augustprisen 2020 (beste sakprosabok) for Herrarna satte oss hit: om tvangsförflyttnigarna i Sverige.
  • Norrlands litteraturpris 2021 i kategorien voksenlitteratur for Herrarna satte oss hit: om tvangsförflyttnigarna i Sverige.
  • Rubus Arcticius-stipendet, Norrbotten regions kulturstipend 2022.
  • IM-prisen 2022 for Herrarna satte oss hit: om tvangsförflyttnigarna i Sverige. Prisen deles ut av Individuell Människohjälp i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg