Edward William Brooke, amerikansk politiker (republikaner). 

Brooke var USAs første folkevalgte afrikansk-amerikanske senator og representerte Massachusetts i to perioder, fra 1967 til 1979. Senatet hadde hatt svarte representanter også i tiden like etter borgerkrigen, men dette var før innføringen av direkte valg av senatorer.

Brooke tilhørte den moderate fløyen i Det republikanske partiet og gikk blant annet inn for sterkere statlig innsats for å bedre boforholdene for fattige, og en mer tilbakeholden linje i Vietnam-krigen. Han var blant sitt partis sterkeste kritikere av president Richard Nixon i Watergate-saken

Han forsøkte å bli gjenvalgt til Senatet for en tredje periode i 1978, men tapte for utfordreren fra Det demokratiske partiet.

Brooke tjenestegjorde som offiser under andre verdenskrig og deltok i de alliertes felttog i Italia. USAs hær praktiserte fortsatt raseskille, og Brooke beskrev senere sin frustrasjon over forskjellsbehandlingen som ble ham og hans avdeling til del.

Etter krigen utdannet Brooke seg til jurist og arbeidet som advokat frem til han i 1962 ble valgt til leder for påtalemyndigheten (Attorney General) i Massachusetts. Han ble kjent for sitt arbeid mot korrupsjon og skattesvik og ble gjenvalgt i 1964.

Brooke mottok USAs høyeste sivile utmerkelser, først Presidentens frihetsmedalje (Presidential Medal of Freedom) i 2004, deretter Kongressens gullmedalje (Congressional Gold Medal) i 2009.

Han har utgitt bøkene The Challenge of Change: Crisis In Our Two-Party System (1966) og Bridging the Divide: My Life (2007).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.