Faktaboks

Edmund Allenby

Edmund Henry Hynman Allenby

Viscount Allenby of Megiddo and Felixstowe
Uttale
ˈælənbi
Født
23. april 1861, Brackenhurst, Nottinghamshire, England
Død
14. mai 1936, London, England
Allenby

Feltmarskalk Edmund Allenby, her i tropeuniform med pithhjelm.

Av .

Edmund Allenby var en britisk offiser. Han var feltmarskalk og kjempet i første verdenskrig samt i en rekke kolonikriger.

Kavaleri og koloni

Allenby startet karrieren i kavaleriet, og var blant de siste generaler av ryttere, før disse for det meste ble faset ut omkring første verdenskrig. Han kjempet i Bechuanaland (det moderne Botswana) 1884–1885, i Zululand 1888 og i boerkrigen 1899–1902. Ved første verdenskrigs utbrudd og i de første tre år var han i Frankrike og ledet både divisjoner, korps og til slutt den tredje arme i slaget ved Arras.

I Midtøsten

Allenby er imidlertid mest for sine operasjoner mot tyrkerne i Egypt og Palestina. Han ledet britiske styrker til seier i både Syria og ved slaget i Gaza. Hans bakgrunn som kavalerist kom godt med i det som var en lite mekanisert del av krigen. Under ham tjenestegjorde blant annet T.E. Lawrence, bedre kjent som «Lawrence of Arabia», som ledet de første styrkene inn i Damaskus i 1918.

Allenby var deretter britisk høykommissær i Egypt og Sudan fra 1919 til 1925. Som resultat av hans politikk ble det britiske protektorat over Egypt opphevet i 1922 og overgangen til Egypts fullstendige selvstendighet innledet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg