Edmund Allenby var en britisk offiser. Han var feltmarskalk og kjempet i første verdenskrig samt i en rekke kolonikriger.

Allenby startet karrieren i kavaleriet, og var blant de siste generaler av ryttere, før disse for det meste ble faset ut omkring første verdenskrig. Han kjempet i Bechuanaland (det moderne Botswana) 1884–1885, i Zululand 1888 og i boerkrigen 1899–1902. Ved første verdenskrigs utbrudd og i de første tre år var han i Frankrike og ledet både divisjoner, korps og til slutt den tredje arme i slaget ved Arras

Allenby er imidlertid mest for sine operasjoner mot tyrkerne i Egypt og Palestina. Han ledet britiske styrker til seier i både Syria og ved slaget i Gaza. Hans bakgrunn som kavalerist kom godt med i det som var en lite mekanisert del av krigen. Under ham tjenestegjorde blant annet T.E Lawrence, bedre kjent som «Lawrence of Arabia», som ledet de første styrkene inn i Damaskus i 1918. 

Allenby var deretter britisk høykommissær i Egypt og Sudan fra 1919 til 1925. Som resultat av hans politikk ble det britiske protektorat over Egypt opphevet i 1922 og overgangen til Egypts fullstendige selvstendighet innledet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.