Edmund Allenby

Faktaboks

Edmund Allenby

Edmund Henry Hynman Allenby

Viscount Allenby of Megiddo and Felixstowe
uttale:
ˈælənbi
født:
23. april 1861, Brackenhurst, Nottinghamshire, England
død:
14. mai 1936, London, England

Feltmarskalk Edmund Allenby, her i tropeuniform med pithhjelm.

Av .

Edmund Allenby var en britisk offiser. Han var feltmarskalk og kjempet i første verdenskrig samt i en rekke kolonikriger.

Kavaleri og koloni

Allenby startet karrieren i kavaleriet, og var blant de siste generaler av ryttere, før disse for det meste ble faset ut omkring første verdenskrig. Han kjempet i Bechuanaland (det moderne Botswana) 1884–1885, i Zululand 1888 og i boerkrigen 1899–1902. Ved første verdenskrigs utbrudd og i de første tre år var han i Frankrike og ledet både divisjoner, korps og til slutt den tredje arme i slaget ved Arras.

I Midtøsten

Feltmarskalk Allenby ankommer Jerusalem 11. desember 1917, noen få dager etter at tyrkerne hadde overgitt seg og britiske styrker hadde tatt kontroll over byen.
Av /Library of Congress.

Allenby er imidlertid mest for sine operasjoner mot tyrkerne i Egypt og Palestina. Han ledet britiske styrker til seier i både Syria og ved slaget i Gaza. Hans bakgrunn som kavalerist kom godt med i det som var en lite mekanisert del av krigen. Under ham tjenestegjorde blant annet T.E Lawrence, bedre kjent som «Lawrence of Arabia», som ledet de første styrkene inn i Damaskus i 1918.

Allenby var deretter britisk høykommissær i Egypt og Sudan fra 1919 til 1925. Som resultat av hans politikk ble det britiske protektorat over Egypt opphevet i 1922 og overgangen til Egypts fullstendige selvstendighet innledet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg