Thomas Edward Lawrence var en britisk offiser og forfatter. Han er særlig kjent for sin innsats under arabernes opprør mot Det osmanske rike i 1916-1918. Det arabiske opprøret ble støttet av Storbritannia, som lovet araberne kontroll over et nytt kongedømme i Arabia, som også skulle omfatte Palestina og Syria. Det arabiske kongedømmet ble imidlertid aldri en realitet som følge av de alliertes seier i første verdenskrig og landfordelingene i Versailles-traktaten. Den arabiske regionen ble i stedet et mandatområde under Folkeforbundet.

Lawrence ble senere berømt for sitt forfatterskap, der han beskrev sine opplevelser i Midtøsten.

I begynnelsen av første verdenskrig ble Lawrence knyttet til det britiske hovedkvarter i Egypt. Da prinsen (sharif'en) av Mekka og andre arabiske høvdinger gjorde opprør mot tyrkerne (osmanene) i 1916, så Lawrence en mulighet for å samle de mange spredte arabiske stammene til en felles krigsinnsats under ledelse av prins Feisal. I årene 1917–1918 arbeidet Lawrence utrettelig som organisator og foretok dristige og overraskende ørkentokter. Han kledde og oppførte seg som lokalbefolkningen, behersket språket forholdsvis godt, og ble anerkjent av araberne. Hans gerilja-aksjoner fikk stor betydning for general Edmund Allenbys felttog mot tyrkerne, og det var Lawrences arabiske styrker som først rykket inn i Damaskus i 1918.

Lawrence deltok i Versailles-konferansen etter første verdenskrig og ble dypt skuffet over dens avvisende behandling av araberne. Han trådte helt tilbake fra offentligheten, og enda han var blitt oberstløytnant, lot han seg i 1922 innrullere i Royal Air Force som menig under et fingert navn.

I 1926 utgav Lawrence beretningen om sine opplevelser under ørkenkrigen, Seven Pillars of Wisdom, og året etter en forkortet utgave, The Revolt in the Desert (norsk oversettelse 1939). Boken har fått en særegen plass blant selvbiografier og reiseskildringer, og dens forfatter ble allerede i levende live noe av en sagnfigur. Lawrences dagbokopptegnelser fra den første tiden i RAF, The Mint, ble utgitt i 1955.

Hans liv dannet grunnlaget for David Leans film Lawrence of Arabia (1962).

  • Graves, Richard Perceval: Lawrence of Arabia and his world, 1976, Finn boken
  • Knightley, Phillip & Colin Simpson: Lawrence of Arabia : mannen og myten, 1970, Finn boken
  • Wilson, Jeremy: Lawrence of Arabia : the authorized biography of T. E. Lawrence, 1989, isbn 0-02-082662-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.