EPEX SPOT logo

EPEX SPOT er en børs for handel med elektrisk kraft med sete i Paris i Frankrike. Den ble opprettet i 2008 ved sammenslåing av spotkraft-aktivitetene i den tyske energibørsen EEX og franske Powernext, hver med 50 prosent eierandel.

Faktaboks

Også kjent som

European Power Exchange

Børsen fastsatte fra starten av spotpriser for kraftmarkedene i Frankrike, Tyskland, Østerrike og Sveits. Den har senere arbeidet for å integrere en større del av kraftmarkedene i Europa, og siden februar 2014 er også Norden og Storbritannia med, dessuten Belgia, Nederland, Estland, Latvia, Litauen og Polen. Børsen tar dermed hånd om rundet 75 prosent av kraftforbruket i Europa, eller 2000 TWh årlig kraftforbruk.

Ved en såkalt implisitt auksjon kobles adderte budkurver og kapasiteter fra alle prisområder sammen i en algoritme som beregner den optimale løsningen for kraftoverføringene. Dermed er det mulig å sørge for at kraften flyter fra områder der prisen er lav til områder der prisen er høy, slik at den billigste produksjonskapasiteten blir brukt først. Det gjør at såvel produksjonsapparatet og kraftnettet utnyttes så effektivt som mulig. Fra norsk og nordisk side er det kraftbørsen Nord Pool som deltaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Lars Olav Askheim

Artikkelen reflekterer ikke multi-NEMO oppsett, som vi blant annet har i Norge hvor EPEX har etablerert seg ved siden av Nord Pool.

skrev Knut A. Rosvold

Hva betyr det. Artikkelen er svært lite lest også, kanskje vi bar bør slette den.
Hvis du mener den fortjener å så, hvordan ville du ha formulert den.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg