EGNOS er et europeisk satellittbasert tilleggssystem til GPS. Det er et samarbeidsprosjekt mellom ESA (European Space Agency), EU-kommisjonen og EUROCONTROL (the European Organisation for the Safety of Air Navigation). Systemet ble erklært operativt i 2009 med tre geostasjonære satellitter (over Øst-Atlanteren, Afrika og Det indiske hav) og et nettverk av bakkestasjoner, de fleste i Europa. Disse stasjonene logger og analyserer GPS-satellittenes navigasjonssignaler, og informasjonen sendes til et hovedkontrollsenter i Toulouse. Her gjøres en samlet beregning av korreksjoner til de bane- og klokkedata som GPS-satellittene selv sender ut samt av ionosfærens påvirkning på signaler fra disse GPS-satellittene. Denne informasjonen sendes via EGNOS-satellittene til brukerne. Informasjon om kvaliteten i GPS-signalene (såkalt integritetsinformasjon), dvs. hvorvidt signalene oppfyller spesifikasjonene, sendes også. (Hvis de ikke gjør det, skal alarm mottas av brukerne innen 6 sek.) Informasjonen sendes også via Internet (da kalt SISNeT).

Signalene fra EGNOS-satellittene er bortsett fra de nevnte informasjonene identiske med GPS-signaler og kan mottas av de aller fleste navigasjonsmottakere for GPS. På grunn av denne likheten kan EGNOS-signalene også brukes på samme måte som vanlige GPS-signaler for posisjonsbestemmelse.

Bruk av tilleggstjenesten EGNOS gir GPS-brukere økt nøyaktighet (bedre enn 1 m i horisontal posisjon og ca. 2 m i høyde i den største delen av dekningsområdet). EGNOS ble opprinnelig utviklet for flynavigasjon men kan fritt brukes av alle i dekningsområdet som har mottakere.

EGNOS er utformet for å kunne håndtere det russiske systemet GLONASS på samme måte som det amerikanske GPS, men denne funksjonen er hittil ikke tatt i bruk.

EGNOS-kompatible systemer finnes i Nord-Amerika og Japan, og samme mottakere kan brukes for alle tre systemene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.