EGNOS

EGNOS er et europeisk satellittbasert tilleggssystem til GPS. Det er et samarbeidsprosjekt mellom ESA (European Space Agency), EU-kommisjonen og EUROCONTROL (the European Organisation for the Safety of Air Navigation). Systemet ble erklært operativt i 2009 med tre geostasjonære satellitter (over Øst-Atlanteren, Afrika og Det indiske hav) og et nettverk av bakkestasjoner, de fleste i Europa. Disse stasjonene logger og analyserer GPS-satellittenes navigasjonssignaler, og informasjonen sendes til et hovedkontrollsenter i Toulouse. Her gjøres en samlet beregning av korreksjoner til de bane- og klokkedata som GPS-satellittene selv sender ut samt av ionosfærens påvirkning på signaler fra disse GPS-satellittene. Denne informasjonen sendes via EGNOS-satellittene til brukerne. Informasjon om kvaliteten i GPS-signalene (såkalt integritetsinformasjon), dvs. hvorvidt signalene oppfyller spesifikasjonene, sendes også. (Hvis de ikke gjør det, skal alarm mottas av brukerne innen 6 sek.) Informasjonen sendes også via Internet (da kalt SISNeT).

Faktaboks

Etymologi
av European Geostationary Navigation Overlay Service

Signalene fra EGNOS-satellittene er bortsett fra de nevnte informasjonene identiske med GPS-signaler og kan mottas av de aller fleste navigasjonsmottakere for GPS. På grunn av denne likheten kan EGNOS-signalene også brukes på samme måte som vanlige GPS-signaler for posisjonsbestemmelse.

Bruk av tilleggstjenesten EGNOS gir GPS-brukere økt nøyaktighet (bedre enn 1 m i horisontal posisjon og ca. 2 m i høyde i den største delen av dekningsområdet). EGNOS ble opprinnelig utviklet for flynavigasjon men kan fritt brukes av alle i dekningsområdet som har mottakere.

EGNOS er utformet for å kunne håndtere det russiske systemet GLONASS på samme måte som det amerikanske GPS, men denne funksjonen er hittil ikke tatt i bruk.

EGNOS-kompatible systemer finnes i Nord-Amerika og Japan, og samme mottakere kan brukes for alle tre systemene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg