EGNOS

EGNOS (av engelsk European Geostationary Navigation Overlay Service) er et europeisk satellittbasert tilleggssystem (SBAS) til framfor alt GPS.

Faktaboks

etymologi:
av European Geostationary Navigation Overlay Service

Det er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, EU-kommisjonen og luftfartssikkerhetsorganisasjonen EUROCONTROL, og ble utviklet som en forgjenger til Galileo.

Systemet ble erklært operativt i 2009 med tre geostasjonære satellitter (over Øst-Atlanteren, Afrika og Det indiske hav) og et nettverk av bakkestasjoner, de fleste i Europa. Disse stasjonene logger og analyserer GPS-satellittenes navigasjonssignaler, og informasjonen sendes til et hovedkontrollsenter i Toulouse. Her gjøres en samlet beregning av differensielle korreksjoner til de bane- og klokkedata som GPS-satellittene selv sender ut samt av ionosfærens påvirkning på signaler fra disse GPS-satellittene. Denne informasjonen sendes via EGNOS-satellittene til brukerne. Informasjon om kvaliteten i GPS-signalene (såkalt integritetsinformasjon), det vil si hvorvidt signalene oppfyller spesifikasjonene, sendes også (hvis så ikke skjer, skal alarm mottas av brukerne innen 6 sekunder). Informasjonen sendes også via internett (da kalt SISNeT). Korreksjonene gjaldt i begynnelsen kun GPS L1 men er etterhvert utvidet til å omfatte flere signaler.

Signalene fra EGNOS-satellittene er, bortsett fra de nevnte informasjonene, utformet på samme måte som GPS-signaler og kan mottas av de aller fleste navigasjonsmottakere for GPS. På grunn av denne likheten kan EGNOS-signalene også brukes på samme måte som vanlige GPS-signaler for posisjonsbestemmelse.

Signalene fra de geostasjonære satellittene i EGNOS er åpne, og informasjonen i navigasjonsmeldingene er fritt tilgjengelig. Men det finnes også en datatjeneste, EGNOS Data Access Service (EDAS), som i tillegg til disse navigasjonsmeldingene gir registrerte abonnenter måledata for GPS, GLONASS og Galileo fra alle monitorstasjoner i EGNOS. Disse data kan lastes ned fra en EDAS-server etter innlogging. Dette kan være en fordel for brukere som befinner seg langt mot nord der signaler fra geostasjonære satellitter er vanskelig å motta eller på andre steder med begrenset sikt til disse satellittene.

Bruk av tilleggstjenesten EGNOS gir GPS-brukere økt nøyaktighet. Målinger har vist bedre enn én meter i horisontal posisjon og rundt to meter i høyde i den største delen av dekningsområdet, som er Europa vest for Russland samt deler av Nord-Afrika og Midtøsten. Det viktigste bidraget fra EGNOS er imidlertid integritetsinformasjonen, og systemet ble opprinnelig utviklet for flynavigasjon, men kan fritt brukes av alle i dekningsområdet som har mottakere. Systemet har også mange brukere innen sjøfart og landnavigasjon som for eksempel tog, landbruk og bilnavigasjon.

EGNOS er utformet for å kunne håndtere det russiske systemet GLONASS på samme måte som det amerikanske GPS, men denne funksjonen er hittil ikke tatt i bruk. Også Galileo vil bli inkludert på samme måte når dette systemet er fullt operativt.

EGNOS-kompatible systemer finnes i Nord-Amerika, Russland, Kina, India og Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg