EGNOS

EGNOS (av engelsk European Geostationary Navigation Overlay Service) er et europeisk satellittbasert tilleggssystem (SBAS) til framfor alt GPS.

Faktaboks

Etymologi
av European Geostationary Navigation Overlay Service

Det er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, EU-kommisjonen og luftfartssikkerhetsorganisasjonen EUROCONTROL, og ble utviklet som en forgjenger til Galileo.

Systemet ble erklært operativt i 2009 med tre geostasjonære satellitter (over Øst-Atlanteren, Afrika og Det indiske hav) og et nettverk av bakkestasjoner, de fleste i Europa. Disse stasjonene logger og analyserer GPS-satellittenes navigasjonssignaler, og informasjonen sendes til et hovedkontrollsenter i Toulouse. Her gjøres en samlet beregning av differensielle korreksjoner til de bane- og klokkedata som GPS-satellittene selv sender ut samt av ionosfærens påvirkning på signaler fra disse GPS-satellittene. Denne informasjonen sendes via EGNOS-satellittene til brukerne. Informasjon om kvaliteten i GPS-signalene (såkalt integritetsinformasjon), det vil si hvorvidt signalene oppfyller spesifikasjonene, sendes også (hvis så ikke skjer, skal alarm mottas av brukerne innen 6 sekunder). Informasjonen sendes også via internett (da kalt SISNeT). Korreksjonene gjaldt i begynnelsen kun GPS L1 men er etterhvert utvidet til å omfatte flere signaler.

Signalene fra EGNOS-satellittene er, bortsett fra de nevnte informasjonene, utformet på samme måte som GPS-signaler og kan mottas av de aller fleste navigasjonsmottakere for GPS. På grunn av denne likheten kan EGNOS-signalene også brukes på samme måte som vanlige GPS-signaler for posisjonsbestemmelse.

Signalene fra de geostasjonære satellittene i EGNOS er åpne, og informasjonen i navigasjonsmeldingene er fritt tilgjengelig. Men det finnes også en datatjeneste, EGNOS Data Access Service (EDAS), som i tillegg til disse navigasjonsmeldingene gir registrerte abonnenter måledata for GPS, GLONASS og Galileo fra alle monitorstasjoner i EGNOS. Disse data kan lastes ned fra en EDAS-server etter innlogging. Dette kan være en fordel for brukere som befinner seg langt mot nord der signaler fra geostasjonære satellitter er vanskelig å motta eller på andre steder med begrenset sikt til disse satellittene.

Bruk av tilleggstjenesten EGNOS gir GPS-brukere økt nøyaktighet. Målinger har vist bedre enn én meter i horisontal posisjon og rundt to meter i høyde i den største delen av dekningsområdet, som er Europa vest for Russland samt deler av Nord-Afrika og Midtøsten. Det viktigste bidraget fra EGNOS er imidlertid integritetsinformasjonen, og systemet ble opprinnelig utviklet for flynavigasjon, men kan fritt brukes av alle i dekningsområdet som har mottakere. Systemet har også mange brukere innen sjøfart og landnavigasjon som for eksempel tog, landbruk og bilnavigasjon.

EGNOS er utformet for å kunne håndtere det russiske systemet GLONASS på samme måte som det amerikanske GPS, men denne funksjonen er hittil ikke tatt i bruk. Også Galileo vil bli inkludert på samme måte når dette systemet er fullt operativt.

EGNOS-kompatible systemer finnes i Nord-Amerika, Russland, Kina, India og Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg