Eurocontrol, the European Organisation for the Safety of Air Navigation er en mellomstatlig paneuropeisk organisasjon. Eurocontrol har som primært formål å utvikle og harmonisere et sikkert og effektivt system for lufttrafikkstyring (Air Traffic Management - ATM) i Europa.

Eurocontrol ble etablert i 1960 av seks europeiske stater, og har (2009) 38 medlemmer. Organisasjonen har fått en sterkere formell posisjon med årene, og etter at organisasjonens konvensjon ble revidert i 1997, er medlemsstatene i sterkere grad forpliktet til å innføre det regelverk som Eurocontrol vedtar.

Eurocontrol utvikler regelverket som ligger til grunn for EUs forordninger og direktiver. Videre bistår organisasjonen med koordinering mellom luftromsbrukere, tjenesteytere og nasjonale myndigheter. I tillegg har Eurocontrol oppgaver knyttet til planlegging og gjennomføring av felles europeiske program for innføring av ny teknologi og metodikk, samt overvåkning av sikkerheten innen ATM.

Organisasjonen har hovedkvarter i Brussel, institutt for navigasjonstjenester i Luxembourg, forskningssenter i Frankrike og kontrollsenter i Nederland. I Brussel er også en avdeling for kalkulering, organisering, datainnsamling og debitering av underveisavgifter. Ca. 2700 ansatte.

Kilder:

Luftfartstilsynet

Eurocontrol

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.