Eurocontrol

Av .

Artikkelstart

Eurocontrol er en mellomstatlig paneuropeisk organisasjon. Eurocontrol har som primært formål å utvikle og harmonisere et sikkert og effektivt system for lufttrafikkstyring (Air Traffic Management – ATM) i Europa.

Faktaboks

Også kjent som

The European Organisation for the Safety of Air Navigation

Organisasjon

Organisasjonen ble etablert i 1960 av seks europeiske stater, og har i 2019 41 medlemmer. Norge har vært del av organisasjonen siden 1993.

Organisasjonen har fått en sterkere formell posisjon med årene, og etter at organisasjonens konvensjon ble revidert i 1997, er medlemsstatene i sterkere grad forpliktet til å innføre det regelverket som Eurocontrol vedtar.

Organisasjonen har hovedkvarter i Brussel, institutt for navigasjonstjenester i Luxembourg, forskningssenter i Frankrike og kontrollsenter i Nederland. I Brussel er også en avdeling for kalkulering, organisering, datainnsamling og debitering av underveisavgifter. Totalt har Eurocontrol rundt 1 800 ansatte.

Arbeid

Eurocontrol utvikler regelverket som ligger til grunn for EUs forordninger og direktiver. Videre bistår organisasjonen med koordinering mellom luftromsbrukere, tjenesteytere og nasjonale myndigheter. I tillegg har Eurocontrol oppgaver knyttet til planlegging og gjennomføring av felles europeiske program for innføring av ny teknologi og metodikk, samt overvåkning av sikkerheten innen ATM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg