Eurocontrol, the European Organisation for the Safety of Air Navigation er en mellomstatlig paneuropeisk organisasjon. Eurocontrol har som primært formål å utvikle og harmonisere et sikkert og effektivt system for lufttrafikkstyring (Air Traffic Management - ATM) i Europa.

Eurocontrol ble etablert i 1960 av seks europeiske stater, og har (2009) 38 medlemmer. Organisasjonen har fått en sterkere formell posisjon med årene, og etter at organisasjonens konvensjon ble revidert i 1997, er medlemsstatene i sterkere grad forpliktet til å innføre det regelverk som Eurocontrol vedtar.

Eurocontrol utvikler regelverket som ligger til grunn for EUs forordninger og direktiver. Videre bistår organisasjonen med koordinering mellom luftromsbrukere, tjenesteytere og nasjonale myndigheter. I tillegg har Eurocontrol oppgaver knyttet til planlegging og gjennomføring av felles europeiske program for innføring av ny teknologi og metodikk, samt overvåkning av sikkerheten innen ATM.

Organisasjonen har hovedkvarter i Brussel, institutt for navigasjonstjenester i Luxembourg, forskningssenter i Frankrike og kontrollsenter i Nederland. I Brussel er også en avdeling for kalkulering, organisering, datainnsamling og debitering av underveisavgifter. Ca. 2700 ansatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.