EDTA
Molekylmodell av EDTA. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
EDTA
Lisens: CC BY SA 3.0
EDTA
Strukturformel for EDTA
EDTA
Lisens: CC BY SA 3.0

EDTA er en forkortelse for etylendiamintetraeddiksyre, som er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen, oksygen og nitrogen. Forbindelsen danner fargeløse krystaller som spaltes ved oppheting til 240 °C. EDTA løses lite i vann, men går i oppløsning under saltdannelse ved tilsetning av baser, for eksempel alkalihydroksider.

Som en firebasisk syre danner den mange salter, blant disse er dinatriumsaltet mest kjent. EDTA har kjemisk formel (HOOCCH2)2NCH2CH2N(CH2COOH)2.

EDTA og dets salter har den egenskapen at de danner ikke-ioniserte kompleksforbindelser (kelater) med metaller. Det brukes derfor til å fjerne metallioner, for eksempel for å bløtgjøre hardt vann, binde spor av tungmetallioner i fett og oljer, eller dekontaminere radioaktive flater, samt i vaske- og renseoperasjoner av mange slag. Dinatriumsaltet anvendes som et hjelpemiddel i analytisk kjemi og som hjelpesubstans (tetracemindinatrium) i farmasi for å binde metallioner som ellers ville katalysere spaltingen av forskjellige legemidler. I medisinen har et kalsiumkompleks, kalsiumtetracemindinatrium, anvendelse ved behandling blant annet av blyforgiftninger.

EDTA benyttes også til kjemiske analyser for å bestemme konsentrasjonen av metallioner (se titrimetri).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg