EDTA

Molekylmodell av EDTA. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
EDTA
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for EDTA
EDTA
Lisens: CC BY SA 3.0

(HOOCCH2)2NCH2CH2N(CH2COOH)2, etylendiamintetraeddiksyre, fargeløse krystaller som spaltes ved oppheting til 240 °C. Løses lite i vann, men går i oppløsning under saltdannelse ved tilsetning av baser, f.eks. alkalihydroksider. Som en firebasisk syre danner den mange salter, blant disse er dinatriumsaltet mest kjent.

EDTA og dets salter har den egenskap at de danner ikke-ioniserte kompleksforbindelser (kelater) med metaller og brukes derfor til å fjerne metallioner, f.eks. for å bløtgjøre hardt vann, binde spor av tungmetallioner i fett og oljer, dekontaminere radioaktive flater samt i vaske- og renseoperasjoner av mange slag. Dinatriumsaltet anvendes som et hjelpemiddel i analytisk kjemi og som hjelpesubstans (tetracemindinatrium) i farmasi for å binde metallioner som ellers ville katalysere spaltingen av forskjellige legemidler. I medisinen har et kalsiumkompleks, kalsiumtetracemindinatrium anvendelse ved behandling bl.a. av blyforgiftninger.

EDTA benyttes også til kjemiske analyser for å bestemme konsentrasjonen av metallioner (se titrimetri).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg