Friedrich Wilhelm Murnau

Faktaboks

Friedrich Wilhelm Murnau
Friedrich Wilhelm Plumpe
F. W. Murnau
Født
28. desember 1888, Bielefeld, Tyskland
Død
11. mars 1931, Santa Barbara, California, USA
Friedrich Wilhelm Murnau
Av .

Artikkelstart

Friedrich Wilhelm Murnau var en tysk filmregissør.

Han vokste opp i Bielefeld og Kassel. Etter å ha vært krigsflyger under første verdenskrig, kom F. W. Murnau i kontakt med teatermiljø og filmmiljø. Han debuterte som filmregissør i 1919, men hans tidligste filmer er gått tapt.

Gjennombruddet kom med Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922), etter Bram Stokers roman om Dracula. Dette er en av filmhistoriens mest uttrykksfulle og suggestive skrekkfilmer. F. W. Murnau fulgte opp med den mesterlige Der letzte Mann (Den siste latter, 1924), hvor Emil Jannings spilte den nedverdigede hotelldørvakten. Tartüff (1926), etter Molières skuespill, ga rom for en ny paraderolle av Jannings. I Faust (1926), med Gösta Ekman i tittelrollen, benyttet Murnau en rekke spesielle effekter med storslagent resultat.

I 1927 ble F. W. Murnau invitert til USA, hvor han laget et av stumfilmens hovedverker, Sunrise (1927), som er bygget på Herman Sudermanns fortellinger fra Litauen. Filmens flytende kamera og nyanserte lyssetting øvde betydelig innflytelse på den amerikanske filmen. Murnau ble belønnet med en Oscar-pris. Tabu (1931), et kjærlighetsdrama henlagt til Tahiti, ble laget i samarbeid med dokumentaristen Robert Flaherty og fotografen Floyd Crosby. Filmen ble en stor suksess, men Murnau omkom i en bilulykke noen dager før premieren.

F. W. Murnau er ved siden av Fritz Lang den tyske stumfilmens betydeligste regissør. Han må regnes, gjennom sin raffinerte sans for visuell fortellerkunst, som en av filmhistoriens betydeligste og mest innflytelsesrike regissører.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg