Faktaboks

Friedrich Wilhelm Murnau
Friedrich Wilhelm Plumpe F. W. Murnau
Født
28. desember 1888, Bielefeld, Tyskland
Død
11. mars 1931, Santa Barbara, California, USA
Friedrich Wilhelm Murnau
Friedrich Wilhelm Murnau
Av .

Friedrich Wilhelm Murnau var en tysk filmregissør, og er ved siden av Fritz Lang den tyske stumfilmens betydeligste regissør. Han hadde en utpreget sans for visuell fortellerkunst og regnes som en av filmhistoriens mest innflytelsesrike regissører. Hans mest kjente film er Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (Nosferatu – en skrekkens symfoni, 1922).

Bakgrunn

Murnau vokste opp i Bielefeld og Kassel. Han var krigsflyger under første verdenskrig, før han kom i kontakt med teater- og filmmiljøer i hjemlandet. Han debuterte som filmregissør i 1919, men hans tidligste filmer er gått tapt.

Gjennombrudd

Den originale filmplakaten til Nosferatu, eine Symphonie des Grauens fra 1921.
.

Gjennombruddet kom med Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (Nosferatu – en skrekkens symfoni, 1922), etter Bram Stokers roman om Dracula. Dette er en av filmhistoriens mest uttrykksfulle og suggestive skrekkfilmer. F. W. Murnau fulgte opp med den mesterlige Der letzte Mann (Den siste mann, 1924), hvor Emil Jannings spilte den nedverdigede hotelldørvakten. Tartüff (1926), etter Molières skuespill, ga rom for en ny paraderolle av Jannings. I Faust (1926), med Gösta Ekman i tittelrollen, benyttet Murnau en rekke spesielle effekter med storslagent resultat.

USA og bilulykke

I 1926 emigrerte F. W. Murnau til USA og Hollywood, hvor han laget et av stumfilmens hovedverker, Sunrise: A Song of Two Humans (1927), som er bygget på Herman Sudermanns fortellinger fra Litauen. Filmens flytende kamera og nyanserte lyssetting fikk en betydelig innflytelse på den amerikanske filmen, og den ble hedret med fire Oscar-priser.

Tabu (1931), et kjærlighetsdrama henlagt til Tahiti, ble laget i samarbeid med dokumentaristen Robert Flaherty og fotografen Floyd Crosby. Filmen ble en stor suksess, men Murnau omkom i en bilulykke noen dager før premieren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg