Dmitrij Prigov

Faktaboks

Dmitrij Prigov
Dmitrij Aleksandrovitsj Prigov
Født
5. november 1940, Moskva
Død
16. juli 2007, Moskva

Dmitrij Aleksandrovitsj Prigov. Foto: Aleksei Balakin. Tilgjengelig under CC BY 3.0.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Dmitrij Prigov var en russisk poet og kunstner og en av grunnleggerne av moskvakonseptualismen.

Bakgrunn

Prigov ble utdannet til billedhugger ved Stroganov-instituttet i Moskva. Han arbeidet som arkitekt og skulptør, skrev dikt og var involvert i tallrike kunstprosjekter, blant annet performancekunst, sammen med diktere som Lev Rubinsjtejn, Timur Kibirov, Evgenij Popov og Vladimir Sorokin, og kunstnere som Aleksandr Melamid, Vitalij Komar og Ilja Kabakov.

Lyrikk

Prigov har skrevet over 36 000 dikt, ofte ordnet i sykluser med titler som Scener fra det private og offentlige livet, Vers for hver dag, Terrorisme med et menneskelig ansikt, Slagord, Bildet av Reagan i russisk kultur, og så videre. Inntil 1988 ble Prigovs tekster ikke trykket i Russland, men hørte til undergrunnslitteraturen, det vil si at hans verker sirkulerte som samizdat i Russland og ble smuglet ut og trykket i utlandet (tamizdat). I 1986 ble han arrestert da han, som del av en performance happening, delte ut dikt til forbipasserende på gaten. En kort tid ble han tvunget til opphold på en psykiatrisk institusjon før protester ved dikterkolleger som Bella Akhmadulina førte til at han ble frigitt.

Moskvakonseptualismen

Prigov regnes som en av hovedrepresentantene for moskvakonseptualismen og sots-art-kunsten. Sots-art var inspirert av vestlig pop art og ironiserte over den sosialistiske realismens estetikk og symboler. Konseptualistene avviser at kunstens rolle skal være fortolkning og representasjon og en sentral del av deres prosjekt er å tømme klisjeer og myter for historisk og kulturelt innhold.

Prigov har også forfattet tallrike teoretiske tekster om konseptualistisk kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg