Dmitrij Prigov, russisk poet og kunstner, en av grunnleggerne av moskvakonseptualismen.

Prigov ble utdannet til billedhugger ved Stroganov-instituttet i Moskva. Han arbeidet som arkitekt og skulptør, skrev dikt og var involvert i tallrike kunstprosjekter, blant annet performancekunst, sammen med diktere som Lev Rubinsjtejn, Timur KibirovEvgenij Popov og Vladimir Sorokin, og kunstnere som Aleksandr Melamid, Vitalij Komar og Il'ja Kabakov.

Prigov har skrevet over 36.000 dikt, ofte ordnet i sykluser med titler som Scener fra det private og offentlige livet, Vers for hver dag, Terrorisme med et menneskelig ansikt, Slagord, Bildet av Reagan i russisk kultur, osv. Inntil 1988 ble Prigovs tekster ikke trykket i Russland, men hørte til undergrunnslitteraturen, det vil si at hans verker sirkulerte som samizdat i Russland og ble smuglet ut og trykket i utlandet (tamizdat). I 1986 ble han arrestert da han, som del av en performance happening, delte ut dikt til forbipasserende på gaten. En kort tid ble han tvunget til opphold på en psykiatrisk institusjon før protester ved dikterkolleger som Bella Akhmadulina førte til at han ble frigitt.

Prigov regnes som en av hovedrepresentantene for moskvakonseptualismen og sots-art-kunsten. Konseptualistene avviser at kunstens rolle skal være fortolkning og representasjon og en sentral del av deres prosjekt er å tømme klisjeer og myter for historisk og kulturelt innhold.  

Prigov har også forfattet tallrike teoretiske tekster om konseptualistisk kunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.