Timur Kibirov

Faktaboks

Timur Kibirov

Timur Jurjevitsj Zapojev

Uttale

Timúr Kibírov

Født
15. februar 1955, Sjepetovka, Khmelnitskij-provinsen, Sovjetunionen
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Timur Kibirov er en russisk lyriker og oversetter.

Kibirov er utdannet lærer. Hans far, som var av ossetisk opprinnelse, var militær, og familien flyttet mye rundt på ulike sovjetiske militærbaser i Kibirovs barndom og ungdom. Han begynte tidlig å skrive dikt og ble etter hvert kjent som undergrunnsdikter i 1980-årene. Før Sovjetunionens oppløsning publiserte han hovedsakelig i utlandet, men siden begynnelsen av 1990-tallet er bøkene hans blitt gitt ut i Russland i store opplag og Kibirov er i dag en av de førende og mest leste russiske diktere. Han har også arbeidet som kulturredaktør i ulike medier.

Kibirov har gitt ut 13 diktsamlinger, blant dem Da Lenin var liten (Kogda byl Lenin malenkim 1995) og Parafrase (Parafrasis 1997). I 2010 publiserte han sitt første prosastykke, kortromanen Lada, eller gleden: en fortelling om tro og lykkelig kjærlighet (Lada, ili radost: khronika vernoj i stsjastlivoj ljubvi), som også er blitt satt opp som teaterstykke.

Kibirov regnes ofte med til gruppen av konseptualister, og særlig på 1980- og 90-tallet hadde hans diktning mye til felles med diktere som Dmitrij Prigov og Lev Rubinsjtejn: Parodi, pastisj, ironi og utbredt sitering anvendes for å demontere autoritative diskurser, dogmer og ideologisk gods. Kibirovs poetiske spekter er imidlertid videre enn hos de fleste andre konseptualister og postmodernister. Man kan fornemme et konsekvent alvor bak de ulike avkledningsstrategier, noe som kommer til uttrykk for eksempel i diktsamlingen Gresk- og romerskkatolske sanger og vers (Greko- i rimsko-kafolitsjeskie pesenki i potesjki 2009), som følgende dikt er hentet fra:

Da Pontius Pilatus, der oppe / Fra forskningsfrontens og den progressive kulturens høyde, / Spurte den arresterte jøden: / «Hva er sannhet»? // Så verken ventet han, eller ville høre / Et svar. / Han visste jo / At det ikke er noe svar… // Denne a priori-kunnskapen, / Opphøydheten i denne filosofien / Er blitt til aksiomer for de stakkars barna våre, / Det står på trykk i hver avis, / På nett, i brosjyrer, på kassett, / Og i mine uforståelige vers… // Er det spørsmål? / Ingen spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg