Faktaboks

Lev Rubinsjtejn

Lev Rubinstein

Født
19. februar 1947, Moskva
Død
14. januar 2024, Moskva
Lev Rubinsjtejn
Lev Rubinsjtejn
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lev Rubinsjtejn var en russisk dikter, essayist og samfunnsdebattant.

Liv og virke

Rubinsjtejn var en av grunnleggerne av Moskvakonseptualismen og en sentral figur i den sovjetiske undergrunnskulturen. Han ble kjent på 1970-tallet gjennom sine performative opplesninger av dikt notert på kartotekkort, inspirert blant annet av hans arbeid som bibliotekar.

Rubinsjtejn var også en skarp regimekritiker og engasjerte seg for blant annet LHBT-minoriteter og deres kår i Russland. Han var aktiv i debatter, prosjekter, markeringer og protestaksjoner, og en markant stemme i sosiale medier. Han var opptatt av de intellektuelles moralske plikt til samfunnsengasjement og formulerte tre nøkkelord som grunnlag for «kulturens handlingskodeks»: frihet, motstand og solidaritet.

Rubinsjtejn var en uttalt motstander av Russlands fullskalakrig mot Ukraina og protesterte før dette tallrike ganger mot Russlands krigføring i Tsjetsjenia, Georgia og Ukraina under Putin.

Rubinsjtejns dikt er oversatt til blant annet engelsk, tysk, svensk og fransk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lev Rubinstein, Tiden går: ur det stora kartoteket, oversatt av Lars Kleberg. Stockholm: Bonnier, 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg